Amazone informatie

Informatie over en tips en ervaringen uit het Amazone Regenwoud in Ecuador!

In het onderstaande artikel vind je interesante achtergrond informatie en tips voor het bezoeken van het Amazone Regenwoud in Ecuador. De nadruk ligt hierbij vooral op twee belangrijkste reservaten. Namelijk het Cuyabeno Wildlife Reservaat en het Nationale Park Yasuni.

Cuyabeno Wildlife Reservaat

Doodshoofdaapje in Cuyabeno Amazone ReservaatHet beschermde Cuyabeno Reservaat (in het Spaans: Reserva de Producción Faunística Cuyabeno) ligt in de Amazone van Ecuador. Het is een vochtig tropisch regenwoud met velen rivieren, kreken en meren.
Cuyabeno ligt binnen het Putumayo kanton in de provincie Sucumbíos en het Aguarico kanton in de provincie Orellana. Het ligt op een hoogte tussen de 200 en 280 m boven zeeniveau.
Cuyabeno en werd opgericht op 26 juli 1979. Het reservaat omvat 6.100 vierkante kilometer (2,329.7 sq mijl). Het belangrijkste doel van het Cuyabeno Reservaat is het behoud van het complexe Amazone ecosysteem.

De unieke watersystemen in Cuyabeno

Cuyabeno herbergt een complex netwerk van rivieren, lagunes en ondergelopen bossen.
Het beschermde gebied wordt gekenmerkt door haar hoge biodiversiteit en de interactie tussen de plant en diersoorten die het gebied bewonen. Zijn geomorfologie is een gevolg van de sediment en materialen die door de rivieren vanuit de Andes naar lager gelegen gebieden worden verplaatst. De belangrijkste rivier in dit proces is de Aguarico (Het Rijke Water) rivier. Deze rivier wordt ook wel witte rivier genoemd als gevolg van het sediment dat ze vervoerd. Aguarico is één van de weinige rivieren die het gehele jaar bevaarbaar blijft.

Zonsondergang in Cuyabeno Amazone Reservaat EcuadorHet Cuyabeno Amazone reservaat in Ecuador omvat ‘slechts’ 6.100 km2 tropisch regenwoud. Toch is dit reservaat is de thuisbasis van één van de grootste concentraties van flora en fauna ter wereld. Dit wordt veroorzaakt door een complex systeem van verschillende water formaties in combinatie met de unieke ligging. Het reservaat ligt in een kom tussen het Andesgebergte en het Amazone oerwoud.
Deze ‘kom’ van Cuyabeno omvat de Aguarico, San Miguel, de Cuyabeno rivier en hun zijrivieren. Daarnaast vind je in Cuyabeno 14 ‘zwart-water meren’, die tijdens het regenseizoen worden gevormd door overstromingen. Ze zijn kenmerkend voor het regenseizoen, maar krimpen veel tijdens het droge seizoen. Van december tot maart kunnen ze soms zelfs bijna helemaal uitdrogen.
De verschillende watergetijden in combinatie met de oerwoud flora zorgen voor een hoge biodiversiteit. Deze biodiversiteit behoord tot één van de hoogste ter wereld.

Regen en wáter seizoenen binnen Cuyabeno

Uit de beperkte regenval gegevens blijkt een jaarlijkse gemiddelde neerslag van ongeveer 3000 mm. Tijdens het regenseizoen valt er maandelijk meer dan 250 mm en tijdens het droge seizoen minder. Het regenseizoen loopt ongeveer van half maart tot en met augustus en het droge seizoen loopt ongeveer van half december tot de eerste dagen van maart).

Ondergelopen woud in Cuyabeno Amazone Reservaat EcuadorGedurende deze periode is de toegang tot de meren in Cuyabeno zeer onbetrouwbaar. Delen van het Cuyabeno Reservaat zijn dan onbereikbaar en er zal tijdens de tours meer gelopen moeten worden. Maar het droge seizoen is wel de periode waarin het gemakkelijker is om zoogdieren te spotten. In dit seizoen schaard een groot deel van de wilde dieren zich rond de laatst overgebleven meertjes en plassen. Ook is deze periode het broedseizoen voor velen van de vogelsoorten die in het Cuyabeno reservaat leven.

Flora in het Cuyabeno Amazone Reservaat

De rijke variatie van tropisch vegetatie in Cuyabeno omvat maar liefst 12.000 planten- en boomsoorten! Deze flora is incl. bromelia’s, palmen, Ceibos, heliconia, Macrolobium, wilde rozen en maar liefst 60 verschillende soorten orchideeën. Veel van deze planten worden door de inheemse bewoners gebruikt voor genezende doeleinden.

Fauna in het Cuyabeno Wildlife Reservaat

Roze zoetwater dolfijn in Cuyabeno Amazone wildlife reservaatHet Cuyabeno Amazone reservaat in Ecuador herbergt ook een zeer grote variatie in fauna.
Onder de wilde dieren die door de uitgestrekte landerijen van het reservaat zwerven, vallen o.a.: tapirs, ocelotten, vleermuizen, jaguars, poema’s, capibara’s, miereneters, gordeldieren, peccaries, pijlgifkikkers, agouti’s, leguanen en vijftien verschillende apensoorten.
Door haar wirwar van wateren zwemmen o.a.: schildpadden, anacondas, roze zoetwater dolfijnen, reuze otters, zeekoeien (vroeger regelmatig te zien, maar nu zeer zeldzaam), vijf soorten kaaimannen en velen verschillende soorten vis, waaronder de beroemde piranha.
Daarnaast leven er in het Cuyabeno reservaat meer dan vijfhonderd verschillende vogelsoorten! Dit maakt Cuyabeno één van de beste plaatsen ter wereld om vogels te spotten! Houd je ogen open voor de ijsvogel, hoatzin, kleurrijke spechten, papagaaien en kolibries, Tanagers, ara’s, toekans en zelfs de Harpij adelaar!

Wildlife spotten in het Cuyabeno Amazone Reservaat

Het Cuyabeno wildreservaat behoort tot het “National Protected Areas System”. Hierdoor krijgen maar weinig touroperators toestemming om in deze zone te werken.
Houtkap- en petroleum bedrijven mogen officieel ook niet in dit gebied werken, maar geven vaak niet veelom de wet. Gelukkig zorgt de grote hoeveelheid van water in combinatie met de verschillende waterstanden voor een natuurlijke bescherming.
Door deze combinaties kunnen toeristen in Cuyabeno nog van de rust en de mysterieuse geluiden uit de jungle genieten.
Het Cuyabeno reservaat staat bekend om haar goede kans op het spotten van wildlife. Dit is omdat je met kano’s bijna geluidloos to onder aan de boomtoppen van het ondergelopen woud kunt varen.

Een bezoek aan het Cuyabeno Reservaat in Ecuador

Boomkikker in Amazone rgenwoudBezoekers aan het Cuyabeno Reservaat zijn vaak onder de indruk van de afgelegen ligging.
De jungle vormt afwisselend en gecombineerd een dichte groene muur en een doolhof van machtige rivieren en kleine stroompjes. Het leven is overal om je heen in het Cuyabeno reservaat en je zult wel merken dat het er nooit stil is. Je kunt altijd wel iets horen zoemen, piepen, ruizen, kabbelen, huilen, brullen, of zelfs toeteren. Groen is zonder twijfel de dominante kleur, maar hoe langer je doorbrengen in het park, hoe meer kleuren je zult gaan ontdekken. Als je goed kijkt kun je tussen de bladeren de meest prachtige velle kleuren vinden. Kleuren die toebehoren aan de velen exotische bloemen, vogels en zelfs insecten.

Bezoekers aan Cuyabeno moeten wel bereid zijn om nat te worden. Niet alleen van de onverwachte stortregens en soms overvolle rivieren, maar vooral van de luchtvochtigheid. Deze luchtvochtigheid is meestal zo tussen de 90 en 100%, waardoor alles al snel klam aanvoeld. Zorg ervoor dat je ademende kleding en plastic waterdichte/ water afstotende behuizing voor elektronica en waardevolle goederen in je bagage meepakt. Bekijk hier enkele populaire Amazone Lodges in Ecuador.

Ervaringen van een bezoeker van het Cuyabeno Reservaat

Slingeraap in Amazone regenwoudIn het gebied van Laguna Grande. We hadden veel geluk en de hoeveelheid dieren die we vandaag zagen was geweldig! We wisten dat het vaak moeilijk is om wild te spotten vanwege de dichte vegetatie, maar leerden al snel dat je al reizend langs de rivier veel meer kunt, omdat je dan tegen de groene luifel aan kunt kijken, in plaats van dat je er doorheen moet kijken. Aan de randen van de rivier kun je de (fel gekleurde) vogels en andere dieren als ’t ware tegen het groen van de jungle af zien steken.
De reis als geheel was al geweldig, maar het werd nog beter na elke bocht die we afrondde. Onze gids gaf punten van waarde aan alles wat we onderweg zagen en zelfs hij kon bijna niet geloven hoeveel geluk we hadden.
Tegen het einde van de tour zei hij dat het enige dat nog in ons lijstje ontbrak was de jaguar. Helaas hebben we deze uiteindelijk niet gezien, maar op geen enkel moment was ik teleurgesteld.
We zagen verschillende slingerapen, doodshoofd aapjes, een baby Anaconda (je kan zien dat het een baby was, omdat ze slechts ongeveer 6ft lang was…) en een zwartkop papagaai die boven ons kwam zitten toen we zaten te lunchen. Het was helaas niet het juiste seizoen voor papegaaien, maar toch cool om er een te zien.
Andere dieren die we zagen waren o.a.: zwarte borstelige staart apen, een zwartkop slang, Hoatzins ook wel bekend als de ‘stink vogel’ omdat ze stinken. We waren gelukkig niet dicht genoeg om ze te ruiken.

We zijn er ook in geslaagd om de roze/ witte rivier dolfijnen te zien ook, maar helaas wilden ze niet samenwerken met de camera. We hoorden ook dat er vroeger zeekoeien in deze rivieren leefden, maar dat deze nu met uitsterven bedreigd worden als gevolg van het boot verkeer. Last but not least zagen we een luiaard die zat te eten!

Yasuni Natinaal Amazone park

Het reservaat heeft een oppervlakte van 9820 km2. Het ligt in de Ecuadoriaanse Amazone, tussen de Napo en Curaray rivieren.
Yasuni ligt op ongeveer 250 km afstand van Quito in de Napo en Pastaza provincies. Het werd in 1989 uitgeroepen tot een UNESCO Biosphere Reserve.
Het Yasuni Reservaat bestaat voor het grootste deel uit primary regenwoud. Een deel van het reservaat valt binnen het geclaimde voorouderlijk grondgebied van de inheemse Huaorani/ Waorani bevolking. In dit gebied leven nog steeds een aantal geisoleerde inheemse stamen. O.a. de Tagaeri en de Taromenane hebben ervoor gekozen om zich af te sluiten van de buitenwereld.

Biodiversiteit in Yasuni

Ocelot in Ecuadoriaanse AmazoneHet nationale park Yasuni is waarschijnlijk een van de meest biodiverse plekken op aarde. Nog meer dan Cuyabeno. Yasuni is in het centrum van een kleine bijzonder ecologisch diverse zone. Binnen deze zone bereiken zowel amfibie, vogel, zoogdier en vasculaire planten allen hun maximale niveaus van diversiteit in het westelijk halfrond!
Bovendien breekt het park Yasuni wereldrecords op lokale schaal. Op minder dan 100 km2 bezit het de grootste diversiteit aan boom, amfibie en vleermuis soorten! De vleermuizensoort Lophostoma Yasuni, is zelfs endemisch in het park.
Als laatste is Yasuni ook nog eens een van de beste plekken in de wereld voor het spotten van vogels en zoogdieren!

Bedreigingen van Yasuni

Helaas wordt het Yasuni National Park echter sterk bedreigd Westerse ‘vooruitgang’. Vooral oliewinning, kolonisatie, ontbossing, illegale houtkap, niet-duurzame jacht en de aanleg van nieuwe wegen zorgen voor onherstelbare schade.
Sinds 2018 is de inheemse Waorani/ Huarani bevolking echter een politieke strijd gestart om hun regenwoud en thuis te beschermen. In juli 2019 hebben zij een grote overwinning behaald. Het Hooggerecht in Ecuador heeft toen bevestigd dat een deel van Yasuni ontoegankelijk moet blijven voor oliemaatschappijen.

Bekijk onze volgende pagina voor prachtige foto’s uit de Amazone van Ecuador!

Nu je een betere indruk van het Amazone Regenwoud in Ecuador gekregen hebt, is het tijd om ook onze selectie van Amazone tours eens door te nemen.