La Casa del Arbol in Ecuador

Schommel in de wolken met een rokende vulkaan op de achtergrond!

 

Ben je ook naar “Casa del Arbol” geweest? Wie naar Ecuador reist kan nu eigenlijk niet meer zonder een bezoek aan Casa del Arbol. 

Maar wat is Casa del Arbol?

La Casa del Arbol boomhut schommen Baños Ecuador reizenVrij vertaald betekend dit gewoon “boomhut”.
Casa del Arbol in Baños Ecuador is echter niet zomaar een boomhut. Het is een speciale boomhut, met twee schommels waarmee je letterlijk boven de wolken kunt schommelen!
Als dit een beetje gevaarlijk klinkt, geen zorgen. De ‘boomhut’ bestaat uit een éénvoudig houten huisje, met een prachtig uitzicht. Deze is echter gebouwd op een betonnen paal, rond een levende boom en binnen een goed onderhouden metalen frame. Ook de beide schommels hangen aan dit metalen frame en zien er goed onderhouden uit.

De geschiedenis van Casa del Arbol

Hevige vulkanische activiteit van de Tungurahua vulkaan in september 1999 zorgde ervoor dat het dorp Baños aan de voet van de vulkaan ontruimt moest worden. Op 1 november mochten de bewoners weer terug keren naar hun dorp. Gelukkig was Baños gespaard gebleven van lava en was er alleen schade van as en klein gesteente. Oud militair en vrijwillige brandweerman Carlos Sanchez Carrasco was echter zo geschrokken van deze uitbarsting dat hij iets wilde doen om in de toekomst zijn familie te kunnen beschermen. Hij besloot een observatie kamp op te zetten op een stukje grond van de familie gelegen tussen de vulkaan en Baños. De eerste jaren bracht Carlos vaak weken alleen door op ‘zijn heuvel’ met uitzicht over de Tungurahua vulkaan. Hij schreef alle activiteit van de vulkaan nauwkeurig op en kreeg later ook een directe verbinding met het Geofysisch Instituut in Quito. In 2006 bouwde hij volgens militair ontwerp een eenvoudige uitkijkpost in een boom, zodat hij beter zicht zou hebben op de vulkaan en zelf beter beschermd was tegen de elementen. Later voegde hij een eenvoudige schommel toe om zijn kleinkinderen over te halen om vaker op bezoek te komen. Vooral facebook zorgde ervoor dat toeristen langzaam maar zeker lucht kregen van deze nieuwe ‘attractie’. Toen begin februari 2014 een foto van een toerist op de schommel met een rokende Tunguahua vulkaan op de achtergrond een prijs won als beste foto in het tijdschrift National Geographic in de categorie reizen, was het hek van de dam. Nu komen er dagelijks tientallen, tot soms zelfs over de honderd bezoekers naar Casa del Arbol en haar schommel.
.

Hoe bezoek ik La Casa del Arbol in Ecuador?

Laten we voor het gemak aannemen dat je ondertussen al in Baños de Ambato bent. Het dorp Baños ligt op een hoogte van 1800 m en Casa del Arbol staat op een heuvel achter het dorp. De schommel staat op een hoogte van 2640 m tussen Baños en de Tungurahua Vulkaan. Er zijn verschillende manieren om hier te komen.
De gemakkelijkste, maar ook meest saaie manier is om deel te nemen aan een standaard tour. Dit tourtje kan eenvoudig bij elk reisbureau in Baños worden geboekt. De kosten zijn ongeveer 8 US$ p.p. voor een paar uur. Je rijdt in ruim een half uur met een touristenbusje ongeveer 12 km over de weg zigzaggend omhoog. Je krijgt vrije tijd om rond te lopen, te schommelen en foto’s te maken, voordat je weer terug naar Baños rijdt. Het entreegeld voor Casa del Arbol zelf is 1,- US$ p.p.
Er is ook een klein museumpje aanwezig met de geschiedenis van Casa de Arbol en de Tungurahua vulkaan. Hier is o.a. een verzameling van flesjes met as die na elke uitbarsting van de afgelopen 10 jaar zijn verzameld.

Leuker en goedkoper is om zelf met de lokale bus omhoog te rijden. De bus vertrekt vanaf Calle Pastaza y Luis A. Martinez om: 6:00 am, 11 am, 14:00 u, 16:00 u. Deze bus doet er ongeveer 50 minuten over, langs een mooie route.
De bus terug gaat om: 7:00 am, 13:00 u, 16:00 u en 18:00 uur.

Lopend van Baños naar Casa del Arbol

Als je een redelijke tot goede conditie hebt kun je ook van Baños naar Casa del Arbol lopen. De wandeling volgt een andere route dan de bussen en tours en duurt ongveer twee uur. Het is een prachtige, afwisselende route, met schitterende uitzichten! Het pad is voor het grootste deel small en onverhard. Er zijn ook enkele steile stukken die zeker bij regen glad en pittig zijn!
Het pad begint vanuit calle Maldonado in Baños richting El Cruz de Mirador. Dan voordat je daar aankomt sla je rechtsaf richting Café del Cielo. Dit cafe is onderdeel van hotel Luna Runtun en een goede plaats voor koffie met uitzicht! Vanaf Café del Cielo volg je een small paadje steil omhoog richting het dorpje Runtun. Referencies onderweg zijn o.a. Hostel Orchideas, Ventanas (small paadje links omhoog) en een Casa del Arbol bordje.

Kamperen bij Casa Del Arbol

Een originele optie is om de nacht door te brengen nabij Casa del Arbol. Hierdoor kun je zowel bij zonsondergang, als met zonsopkomst boven de wolken schommelen! En, als je geluk hebt, ook nog eens met uitzicht op de rokende Tungurahua vulkaan!
Hoe pak je dit aan: Je kunt contact opnemen met de eigenaar van Casa del Arbol (Carlo Sánchez) via zijn Facebook pagina: “La Casa del Arbol en Baños” en of bellen: 0987171918 en 032-740590. Als je zelf geen kampeerspullen hebt dan kan hij deze voordelig voor je regelen. Vraag wel om een goede slaapzak, want het kan frisjes zijn daar boven.
Nabij Casa del Arbol is een klein restaurantje van dezelfde eigenaar. Hier kun je o.a. empanadas en eenvoudige maaltijden eten. Ook hebben ze een openhaard die op verzoek aangestoken kan worden. Zo kun je ´s avonds met een Canelazo (een typische warme, Ecuadoriaanse cocktail met kaneel en alcohol) voor de openhaard zitten.

Fietstour vanaf Casa del Arbol naar Pailon del Diablo waterval

Voor nog meer avontuur kun je vanaf Casa del Arbol naar beneden fietsen. Je kunt ‘s middags bijvoorbeeld bij Geo Tours fietsen huren (6,- US$ per dag). Daarna betaal je 10 US$ voor een pick-up taxi om samen met de fietsen naar boven te rijden.
Deze fietsen kun je nu boven bij Casa del Arbol stallen. Zodat je zelf kunt schommelen, eten en/of kamperen.
El Pailon del Diablo waterval in Baños EcuadorDe volgende dag daal je bijna dezelfde route van de per fiets af. Het is een mooie route, met prachtige uitzichten. Let wel op dat er steile stukken en diepe afgronden in de route zitten.
Wanneer je na ongeveer 10 km bij het plaatsje Ulba aankomt kun je kiezen. Fiets je 3 km vals plat omhoog, terug naar Baños, of fiets je verder?
Het is een aanrader om door te fietsen. Oke, je fietst nu over een redelijk drukke weg, maar de uitzichten en eindbestemming zijn zeker de moeite waard! Je volgt de afgrond van de Pastasa rivier, rijdt langs de hydro elektrische centrale en twee kleine watervallen.
Je eindbestemming is de indrukwekkende “El Pailon del Diablo” waterval. El Pailon del Diablo betekend “Mond van de Duivel”. Het is de bekendste waterval van Ecuador. Deze waterval was ook te zien in de film Proof of Life.
Er zijn tegenwoordig twee ingangen voor de Pailon del Diablo waterval. De eerste ingang die je tegenkomt brengt je tot bovenaan de waterval. De tweede, meer avontuurlijke route brengt je tot onderaan de waterval. Beide ingangen hebben nu ook een andere eigenaar en rekenen 2 US$ entree geld.

Terug van Pailon del Diablo naar Baños

Om van de waterval weer terug te komen naar Baños kun je o.a. gebruik maken van een zogenaamde ‘Collectivo’. Dit is een vrachtwagentje met twee houten banken en plaats voor de fietsen. Dit vervoersmiddel kost 3 US$ p.p. en vertrekt als er minimaal 6 klanten zijn. Je kunt ook met de openbare bus terug naar Baños rijden. Je fiets gaat dan in het ruim onderin de bus. Kosten ongeveer 2 US$ p.p.

Alternatieve schommels in Ecuador

Puyo Etnoturistico Indichuris EcuadorNadat de orginele Casa del Arbol bekend, en vooral populair werd, zijn er meer schommels gebouwd. Er is nu zelfs een reusachtige metalen schommel met uitzicht op Baños zelf. Deze schommel is ‘s avonds met lelijke neon verlichting verlicht en te zien vanuit Baños. Dit soort verlichting is typisch Ecuadoriaans en zij vinden het wel mooi, dus mogen we niet klagen. Daarnaast is het ook wel bijzonder om in het donker boven de vallei van Baños te schommelen.
Het success van Casa del Arbol heeft niet alleen voor meer schommels in Baños gezorgd. Over heel Ecuador kun je nu op toeristische plekken schommels vinden. O.a. Otavalo, Cuenca en de Teleferico in Quito hebben nu allemaal hun eigen schommels. Alleen de schommel in de buurt van Puyo is ook origineel van vóór de ‘schommel-gekte’. Deze schommel vind je op ongeveer 27 km van Puyo in de richting van Macas. Hier ligt het lokale gemeensschapscentrum Etnoturístico Indichuris. Vanaf het Indichuris uitzichtpunt kun je over de het Amazone regenwoud en de indrukwekkende Pastasa rivier schommelen! Mocht je in de buurt zijn, dan is ook dit een aanrader.