Kennismakingsreis door Ecuador - Vanaf $1895 p.p.

Pailon del Diablo waterval in Ecuador rondreizen

Korte reisbeschrijving:

Dag 1 – Vrijdag: Aankomst in Quito en privé vervoer naar je hotel in het centrum
Dag 2: Prive transfer naar busstation en per openbare bus naar Baños (3.5u)
Dag 3: Vrije dag in Baños (optioneel: langs de Pastaza rivier naar Puyo)
Dag 4: Openbare bus naar Riobamba (2u). Optioneel: beklim de Chimborazo)
Dag 5: Vandaag reis je per openbare bus naar Cuenca (6.5u)
Dag 6: Cuenca (optioneel om een mooie wandeling te maken door Parque Cajas)
Dag 7: Cuenca – Loja (4.5u) – Vilcabamba, Hostel Izhcayluma (1.20u)
Dag 8: Vrije dag in Vilcabamba (optioneel: bezoek Parque Podocarpus)
Dag 9: Vilcabamba (optioneel: wandelen of paard rijden)
Dag 10: Taxi naar de luchthaven van Loja, vlucht naar Quito en prive transfer naar hotel
Dag 11: Korte vlucht naar Lago Agrio en start van Cuyabeno Amazone Tour
Dag 12: Cuyabeno Amazone tour
Dag 13: Cuyabeno Amazone tour
Dag 14: Cuyabeno – Lago Agrio – Quito – Otavalo
Dag 15: Bezoek de bekende zaterdag markt van Otavalo en reis daarna per openbare bus terug naar Quito.
Dag 16: Vandaag vlieg je naar huis of …

Optioneel: verleng deze rondreis met een 5 of 8 daagse tour naar de beroemde Galapagos Eilanden!

Kennismakingsreis door Ecuador – Vanaf $1895 p.p.

Chimborazo Volcano Ecuador reisEcuador is een prachtig land om doorheen te reizen. Reis met ons mee en  0ntdek deze schoonheid van Ecuador! Er is geen Machu Picchu en er zijn geen Nasca Lijnen, maar Ecuador heeft zo haar eigen bezienswaardigheden, waaronder natuurlijk de Galapagos Eilanden, maar ook een verborgen schoonheid die moeilijk te omschrijven is en die je in deze reis voor jezelf zult gaan ontdekken!
Tijdens deze 16 daagse rondreis door Ecuador zul je o.a. door het Andesgebergte, langs besneeuwde bergtoppen, actieve vulkanen, door het machtige Amazone regenwoud en langs culturele dorpen en koloniale steden als Otavalo en Cuenca reizen!
.

Uitgebreide beschrijving van deze Kennismakings reis door Ecuador:

Quito hoofdstad van EcuadorDag 1 – Vrijdag: Aankomst in Quito (2850 m).
Aankomst in Quito en prive transfer naar je hotel in het centrum.
In 2011 werd Quito door UNESCO verkozen tot culturele hoofdstad van Latijns Amerika, vanwege haar indrukwekkende koloniale centrum. Het is dan ook zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan Plaza de Armas, Plaza de San Francisco en de zeer indrukwekkende gotische Basiliek. De torens van deze bijzondere Basiliek bieden een prachtig uitzicht over de stad en de nabij gelegen vulkanen.
In het moderne centrum van Quito (Mariscal), vind je velen restaurants, bars en souvenir winkels op loopafstand (pas ´s avonds wel een beetje op).
Een andere aanrader is om vandaag de Evenaar te bezoeken.
Opmerking: de echte Evenaar loopt door het interessante Inti Nan museum en niet onder het Franse monument door.

Tungurahua Volcano Ecuador reisDag 2: Quito – Baños (1800 m)
Op een door jou gewensd uur wordt je vandaag met privé vervoer van je hotel naar het busstation van Quito gebracht.
In ongeveer 3 uur reis je daarna langs verschillende vulkanen, waaronder de Cotopaxi en Tungurahua vulkaan naar Baños.
Dit vriendelijke touristen stadje is gelegen in een groene vallei, bijna aan de voet van nog steeds actieve Tungurahua (betekend letterlijk: Kleine Hell) vulkaan. Het is aan deze vulkaanische activiteit en de daardoor gevormde natuurlijke warm water baden waar Baños (baden) haar naam aan te danken heeft. Deze baden zijn een grote attractie voor zowel de Ecuadorianen als buitenlanders die het dorp bezoeken en hebben ervoor gezorgt dat zich in Baños velen touristische attracties hebben ontwikkeld. Als je geluk hebt kun je ‘s avonds zelfs deelnemen aan een vulkaan excursie. Je wordt dan naar een hoog uitzicht punt gebracht, vanwaar je een goed uitzicht op de vulkaan hebt en soms ook kleine lava stroompjes naar beneden kunt zien rollen.

Casa del Arbol schommel in Baños EcuadorDag 3: Vrije dag in Baños
Voor vandaag staat er niets op het programma, zodat je voor jezelf uit een van de velen activiteiten kunt kiezen die Baños te bieden heeft.
Je kunt de dag bijv. beginnen in één van de bekende warm water baden (open vanaf 5am), dan ontbijten en daarna bijv.: raften, mountainbiken, adseiling, quad rijden, canyoning, wandelen en/of je lichaam een complete spa-behandeling cadeau doen, het is allemaal mogelijk!
Een aan te raden excursie die je eenvoudig zelf kunt doen is om een fiets te huren en van Baños (1800m) 60km richting Puyo (900m hoogte) te fietsen. Deze mooie route volgt de kronkels van de Pastaza rivier, met prachtige uitzichten over de rivier, steile kliffen en verschillende watervallen onderweg. Een van deze watervallen heet “Pailon del Diablo” en is ook te zien in de film “Proof of Live”. Een andere aanrader is om de originela “Casa del Arbol” te bezoeken. Aan deze speciale ‘boomhut’ zijn 2 schommels bevestigd, waarmee je hoog boven de vallei, met uitzicht op de Tungurahua Vulkaan, kunt schommelen!

Chimborazo Vulkaan Refuge EcuadorDag 4: Baños – Riobamba (2750 m), optioneel Chimborazo
In twee uur reis je van Baños naar Riobamba. Het is de meest centraal gelegen stad van Ecuador en wordt ook wel het compas van Ecuador genoemd, omdat je vanuit Riobamba naar alle windstreken van het land kunt reizen, naar de kust, de Amazone en natuurlijk over de gigantische Andes bergketen.
Vandaag kun je optioneel de hoogste vulkaan (6280 m) van Ecuador, met de hoogste top ter wereld (gemeten vanaf het middelpunt van de aarde) beklimmen. Je rijdt eerst in ongeveer anderhalf uur naar een hoogte van 4800 m boven zee niveau waar een eenvoudig ‘restaurant’/ schuilhut is. Van hier loop je in een uurtje het laatste stuk tot een hoogte van 5000 m. Hier staat een andere schuilhut/ eenvoudig hostel, waar je warme thee, koffie of zelfs chocolada melk kunt krijgen.
De omgeving waar je doorheen rijdt en loopt is kaal en rotsig en op grote hoogte ligt er regelmatig sneeuw en ijs. Het is moeilijk voor te stellen dat dit ruige landschap het woongebied van de elegante vicuñas vormt.
Voor de avonturiers is het het een mooie optie om van 4800 m per mountain bike naar ongeveer 2900 m af te dalen. Natuurlijk raden we wel aan om onderweg enkele mooie foto stops te maken!
Als je van natuur, wandelen en/of trekking houd, dan is 1 van deze excursies/ tours misschien wel iets voor jou: Trekkings in Ecuador Wandel/trekking opties in Ecuador.

Cuenca in de avond stadstour EcuadorDag 5: Riobamba – Cuenca (2450 m)
Per openbare bus reis je vandaag via een prachtige route in ongeveer 7 uur naar Cuenca. Optioneel is het onderweg ook mogelijk om halverwege uit te stappen en de argeologische site van Ingapirca te bezoeken. Deze site omvat o.a. 1 van de meest noordelijk gelegen Inka ruines, maar ook overblijfselen uit pre-Inka culturen.
Cuenca is de op twee na grootste stad van Ecuador, maar terwijl je in het historische centrum rondloopt valt hier gelukkig weinig van te merken.
De stad is gebouwd op de restanten van wat ooit een stad van de Inka’s moet zijn geweest. Deze stad, Tomebamba werd echter al door de Inka’s zelf afgebroken, zodat de Spanjaarden haar niet in konden nemen. De stad is nu vooral bekend voor het samenstellen en verkopen van de bekende ‘Panama hoeden’.
Voor een gezellige avond zijn er in Cuenca velen leuke restaurants en uitgaans gelegenheden te vinden.

Nationaal park Cajas Cuenca EcuadorDag 6: Cuenca (optioneel Parque Cajas)
Op deze vrije dag in Cuenca is het een aanrader om een prachtige wandeling door Cajas te maken. Dit bijzondere nationale natuur reservaat met een vochtig klimaat, onverwacht opkomende mistbanken en meer dan 200 meren, doet een beetje Schots aan, maar dan met een gem. hoogte tussen de 3500 m en 4200 m. Probeer op je wandeling zeker één van de kleine sprookjes achtige bossen te doorkruizen. Dit zijn relatief kleine bossen, vol grote varens, mos, elfenbankjes en bomen met een papier achtige bast die niet recht omhoog, maar in bijzondere kronkels groeien! Deze bossen vormen ook het leefgebied van verschillende kolibrie soorten.

Poort naar het dorp Vilcabamba in EcuadorDag 7: Cuenca – Vilcabamba (1500 m)
Onze eindbestemming van vandaag heet Vilcabamba. Volgens verschillende studies behoord de levensverwachting in deze mooie vallei en het gelijknamige dorp tot 1 van de hoogste ter wereld. De belangrijkste redenen zijn de afwezigheid van industrie, vruchtbare grond, een groene omgeving en frisse lucht. Deze combinatie maakt het ook een populaire bestemming voor gepensioneerde Amerikanen om er de laatste jaren van hun leven door te brengen. Terwijl deze ouderen de park bankjes naast lokale “oudjes” in het dorp vullen, ligt de hele vallei open voor iedereen die nog goed te been is en van mooie wandelingen houd.

Yoga lessen in Izhcayluma Eco LodgeDag 8: Vilcabamba (wandelen/ paardrijden)?
Een vrije dag in Vilcabamba. Yoga liefhebbers kunnen deze ochtend deelnemen aan de gratis Yoga les in de prachtig gelegen Yoga zaal van Hosteria Izhcayluma. Een goed idee voor vandaag is ook om een mooie wandeling door de prachtige vallei te maken.
Ook is het een optie om een paardrij tocht te boeken door de omgeving van Vilcabamba, of naar de Palto Waterfall. De paarden in Vilcabamba worden goed verzorgt en zijn zeer goede klimmers.

Podocarpus natuurreservaat EcuadorDag 9: Vilcabamba (optioneel: Parque Podocarpus)
Vandaag is een goede dag om te relaxen, een bezoekje aan het centrum van Vilcabamba te brengen, Yoga te beoefenen, een duik in het zwembad te nemen en om jezelf te trakteren op een uitgebreidde professionele massaje. Ook is het een optie om het natuurreservaat Parque Podocarpus te bezoeken. Dit reservaat dankt haar naam aan de Podocarpus boom oorspronkelijk de enige naaldbomen soort die in Ecuador voorkwam. Je kunt o.a. mooie wandelingen maken door het nevelwoud van dit reservaat en/of een paardrij tocht door de hooglanden maken.

Dag 10: Vilcabamba – Loja – Quito
‘s Morgens heel vroeg, of ´s middags word je per taxi naar het vliegveld buiten Loja gebracht en vlieg je in minder dan een uur terug naar Quito. Aangekomen wordt je met privé vervoer naar een rustig hotel tussen Quito en het vliegveld gebracht.

Nicky Amazone Lodge Cuyabeno tour EcuadorDag 11: Quito – Lago Agrio – Cuyabeno Amazone Tour
Een korte vlucht brengt je vandaag van Quito naar Lago Agrio, vanwaar je tour door het Cuyabeno Amazone natuur reservaat begint. Dit nationale natuur reservaat is gelegen in het noord oosten van het Ecuadoriaanse Amazone woud, tussen de San Miguel en Aguarico rivieren en niet ver van de Colombiaanse grens. Het reservaat bestaat uit 605.000 hectare primary regenwoud, rivieren, meren en een ongelovelijke variatie aan flora en fauna soorten.
Er leven tenminste vijf inheemse bevolkings groepen in het reservaat, waaronder de Siona, Secoya, Cofan, Kichwas en Shuar, allemaal met hun eigen taal en gewoonten.
Je verblijft gedurende deze tour in de Nicky Lodge, Jamu Lodge, of een vergelijkbare accommodatie, van waaruit verschillende dagtours en activiteiten worden georganiseerd, o.a.:
Leerzame wandelingen, lange wandelingen door het Terra Firme woud, modderige belevenissen in de Hormiga Rivier, zwemmen in een van de meren, inheemse dorpjes bezoeken, de velen vogels bewonderen, op zoek naar roze dolfijnen en andere wilde dieren en ga zo maar door.
Gedurende de tours en uitstapjes gaat er altijd een ervaren, lokale, gids mee die ook Engels spreekt. Hij of zij zal je inwijden in de geheimen van de jungle en proberen om al jullie vragen te beantwoorden.
Na de dagtours kun je heerlijk even bijkomen in de hangmatten lounge of met een cocktail aan de bar. De Jamu lodge is niet aangesloten op het electriciteits netwerk, dus voor licht wordt er ‘s avonds gebruik gemaakt van sfeervol kaarslicht. Er is wel een kleine generator die overdag een paar uur gebruikt wordt om batterijen van mobiele telefoons, camera’s en laptops op te laden.
Na aankomst in Lago Agrio wordt je opgehaald van het vliegveld en vertrek je rond 9:50 am met prive vervoer, de gids en andere gasten van de Jamu Lodge richting de ingang van het Cuyabeno natuur reservaat. Je krijgt een lunch pakket voor onderweg. Vanaf de ingang van het natuur reservaat vertrek je per motor-kanoo over de Cuyabeno rivier richting de Jamu Lodge.
Zonsondergang in Cuyabeno Amazone Reservaat EcuadorDe boottocht is ongeveer twee en een half uur en geeft een goede indruk van de prachtige natuur die je de komende dagen verder gaat verkennen. Op de zanderige oevers en boven de dichte vegetatie heb je al een grote kans om o.a. de volgende vogelsoorten tegen te komen: Caciques, Oropendolas, de greater Anis en de pre-historische “Hoatzin”. Als je goed kijkt kun je tussen de groene woudreuzen misschien ook al verschillende apensoorten en andere dieren spotten.
Rond 16:30u kom je aan in de lodge, krijg je een uitleg over de voorzieningen, de omgeving en de geplande activiteiten voor de komende dagen. Daarna worden de kamers verdeeld.
Tot het avondeten heb je nu tijd voor jezelf om te relaxen, het terrein te verkennen, een duik in het meer te nemen en/of om te genieten van een prachtige zonsondergang boven het meer en het Amazone regenwoud.
Na het avondeten is er tijd voor een drankje aan de bar, voordat je onder de lakens kruipt en in slaap valt, terwijl je luistert naar de geluiden van de jungle.

Doodshoofd aapje in Cuyabeno Amazone ReservaatDag 12: Cuyabeno Amazone Tour
Voor na het ontbijt staat er een mooie wandeling van 3 a 4 uur op het programma door primary regenwoud. Onderweg geeft jullie gids uitleg over de verschillende ecosystemen (geneeskrachtige) planten, exotische vogels, apen en andere dieren die je tegenkomt.
Lunch is in de lodge.
‘s Middags kun je o.a. mee gaan om op piranha’s te vissen, opzoek gaan naar de roze dolfijnen, of zelfs de legendarische anacondas, zwemmen in het meer en/of de mooie zonsondergang bewonderen.
Na het avondeten kun je deelnemen aan een kleine ‘nachtelijke expeditie’ opzoek naar kaaimannen.

Papagaaien in Cuyabeno Amazone ReservaatDag 13: Cuyabeno Amazone Tour
Voor vandaag staat er een vroege (vogel) bird watching tour op het programma. Rond 6:00u als de zon net op begint te komen en de vogels en andere dieren langzaam ontwaken, vertrekken we per kanoo om van dit muziekale en kleurrijke schouwspel te genieten.
Bij terugkomst in de lodge staat er een heerlijk ontbijt klaar.
Na het ontbijt vertrek je in traditionele uitgehakte kanoo’s, genaamd “quillas”, richting een dorpje van de inheems bevolkingsgroep genaamd Tarapuy.
Na aankomst bezoek je een gastvrije inheemse familie en krijg je uitleg over hun traditionele en hedendaagse leefgewoonten Je leert o.a. over de bereiding van Casabe “jungle brood”, gemaakt van yucca (manioc).
Hierna bezoek je een dorpje van de inheemse bevolkings groep Siona om meer te lerén over hun cultuur, traditie en hedendaagse leefgewoonten en de verschillen tussen vroeger en nu.Kaaiman in het Amazone Regenwoud Ecuador
Na dit bezoek keer je terug naar de lodge voor een late lunch en heb je de rest van de middag vrij om in de omgeving van de lodge rond te lopen.
Na het avondeten staat een avond wandeling op het programa door het primary regenwoud, opzoek naar bijzondere insecten, spinnen kikkers, geckos, schorpioenen en met een beetje geluk misschien ook wel uilen, kinkajous en andere nachtelijk bewoners van het Amazone regenwoud.

Culturele markt in Otavalo EcuadorDag 14: Cuyabeno – Lago Agrio – Quito -Otavalo (2560 m)
De tijd vliegt en vandaag is alweer de laatste dag in het Cuyabeno Amazone Reservaat. Een dag die begint met een goed ontbijt in Amazone en eindigd met diner in de Andes. Na vaar je in ongeveer twee en een half uur terug naar de de uitgang van het Cuyabeno reservaat. Per prive vervoer wordt je hier vandaan naar het vliegveld van Lago Agrio gebracht voor je vlucht terug naar Quito. Aankomst in Quito en privé vervoer naar Otavalo (2 uur).
Otavalo is een van de weinige plaatsen in Latijns Amerika waar de inheemse bewoners openlijk trots zijn op hun afkomst en cultuur. Zij hebben hier alle reden toe, want de bewoners van deze streek staan al duizenden jaren bekend om hun speciale weef technieken, de zeer hoge kwaliteit van hun gewoven produkten en hun scherpe handelsgeest. Naar het schijnt maakten zelfs de Inka’s gebruik van de vaardigheden van de bewoners van Otavalo en hebben de Otavalenios nu hun eigen winkels verspreid over een groot deel van de wereld, waaronder in New York en Amsterdam.

Zaterdag markt in Otavalo EcuadorDag 15: Zaterdag Markt en openbare bus naar Quito
‘s Morgens kun je het dorp Otavalo en/ of de mooie landelijke omgeving verkennen. Mocht het vandaag zaterdag zijn, dan is het zeker een aanrader om een paar uurtjes over de bond gekleurde zaterdag markt rond te lopen, souvenirs uit te zoeken en mooie foto’s te maken.
Andere alternatieven voor wie niet van markten houd zijn o.a. een bezoek aan een Nederlandse opvang van roofvogels of deelnemen aan een korte tour door de omgeving van Otavalo. In deze tour bezoek je verschillende dorpjes rond Otavalo, die ieder nog op hun eigen traditionale manier verschillende handwerken en andere ambachten uitoefenen. Onder deze tradities vallen o.a. weven met een ruggeband, het met de hand bewerken van leer en het maken van (pam)fluiten.
Laat in de middag reis je met een kleurrijke openbare bus in ongeveer 2 uurtjes terug naar Quito. Bij aankomst neem je een Taxi terug naar je hotel.

Nachtleven in Quito EcuadorDag 16: Quito –> …
Vandaag wordt je op een gepast uur naar het internationale vliegveld gebracht voor je vlucht terug naar huis.

Let op: het bovenstaande reisschema kan onderhevig zijn aan noodzakelijke aanpassingen, veroorzaakt door onverwachte/ onvoorspelbare omstandigheden.

Optie: Het is ook mogelijk om deze gehele reis met privé vervoer af te leggen. De meerprijs voor deze optie is … US$ p.p.

Inclusief in deze Ecuador Reis:

– 15 Overnachtingen met ontbijt. 12 Hiervan slaap je in gunstig gelegen midde klasse hotels en 3 nachten slaap je in een basic lodge in het Cuyabeno reservaat, incl. full pension en verschillende dag-excursies.
– Een return vlucht Quito – Lago Agrio – Quito
– Alle transfers in Quito met prive services, behalve op dag 16 na terugkomst vanuit Otavalo (zelf taxi nemen)
– Gedeelde shuttle service van Cuenca naar Loja (bij genoeg boekingen kan dit worden aangepast naar een prive transfer direct van Cuenca naar hostel Izhcayluma in Vilcabamba.
– Een prive taxi rit van Vilcabamba naar Loja airport (1.5u, geregeld door hostel Izhcayluma)
– Een vlucht van Loja naar Quito
– Prive transport van Quito to Otavalo
– Een complete dag tot dag reisbeschrijving, met de meest belangrijke informatie over de reis, het transport en enkele restaurants.
– Een 24 uurs nood telefoonnummer van iemad die in Ecuador woont en Engels, Spaans en Nederlands spreekt.

Exclusief:
– Optionele excursies
– Internationale luchthavenbelasting (41 US$ p.p.)
– Internationale vluchten
– Om logistieke redenen, de kosten voor een combinatie van openbaar vervoer en enkele taxi’s gedurende de tour (max. zo’n 50 US$ p.p. voor de hele reis).
– Entrée gelden, locale belastingen, eten, drinken en andere persoonlijke uitgaven.
– Fooien (in restaurants, voor gidsen, koks, chauffeurs enz.).
– Extra bijdrage voor als iemand alleen reist en een eenpersoons kamer wil (400 US$)
– Alles wat niet in het bovenstaande reisschema word vermeld.
– (Internationale) bank transactie kosten banking costs
– Verplichtte reisverzekering.

Optioneel: is het ook mogelijk om de gehele reis met prive vervoer af te leggen. Op elk traject wordt er dan voor toepasselijk prive vervoer gezorgt (prive taxi, auto, Mini Van, pick-up) de meerprijs is … US$ p.p. extra.

We raden je aan om voor de reis te checken wat de lokale visum en inentings verplichtingen zijn.

Voor je verblijf in de het Amazone regenwoud is het ook van belang om te weten:
– Of je speciale wensen hebt met betrekking tot eten (allergien, vegetarisch, etc. en als je vegetarisch bent, of je wel of geen vis of eieren eet).
– Welke voorkeur je hebt met betrekking tot kamer/ bed (2 bedden, of 1 dubbel bed), wij zullen dan proberen om hier rekening meet e houden
– Schoenmaat (om te zien of we rubber laarsen in jouw maat hebben.

Optioneel: kun je deze reis uitvoeren onder begeleiding van een ervaren reisbegeleider die Nederlands, Engels en Spaans spreekt. Prijs hiervoor is op verzoek.

We raden je aan om tenminste mee te nemen:
– Een geldig paspoort (min. geldig tot 6 maanden na terugkomst in Nederland), een visum, indien nodig en eventuele andere benodigde reisdocumenten.
– Het polisnummer en de contact informatie van je reisverzekering
– Geldige inentingen (vraag een tropen arts voor meer en actule informatie)
– Een goede rugzak of grote stevige sporttas, bij voorkeur geen harde koffer
– Een comfortabele dag-rugzak
– Goede wandel schoenen
– Sandalen
– Een warme jas/ fleece
– Een goede regenjas/ poncho
– Twee warme truien
– Drie lichte broeken (katoen of linnen)
– Vier T-shirts
– Twee shirts met lange mouwen
– Twee korte broeken
– Een hoofdlampje/ zaklamp per persoon (eventueel extra batterijen)
– Iets om je digitale foto’s op te kunnen slaan
– Bescherming tegen zon en muggen
– Kleine US$ biljetten (voor taxi’s, fooien etc.)
– Biodegradable zeep en shampoo (ook te koop in het kantoortje van de lokale agent)

Let op: Ecuador is geen derde wereld land meer, wat betekend dat velen dingen voor dagelijks gebruik nu ook in Ecuador te koop zijn.