Informatie over Ecuador

Interessante achtergrond informatie en tips over Ecuador

Ecuador is een schitterend vakantieland om doorheen te reizen. Dit interessante land op de Evenaar heeft voor iedere reiziger wel iets te bieden. Door haar grote verscheidenheid wordt Ecuador ook wel omschreven als de hele wereld in een notendop!
Een klein overzicht van foto’s van Ecuador.

In het kort over Ecuador

Plaza de Armas in Cuenca in de avondOfficiele Naam: Republic of Ecuador
Oppervlakte: 256.370 KM2 (ongeveer 7 keer zo groot als Nederland)
Hoogste punt: 6268 m boven zeeniveau (Cotopaxi Vulkaan)
Hoofdstad: Quito
Regering/ bestuur: Democratisch
President: Lenín Moreno (2019)
Aantal inwoners (2017): Bijna 16.6 miljoen
Voertaal: Spaans + verschillende inheemse talen, waaronder Quichua en Shuar en Huaorani
Munteenheid: US Dollars
Religie: Vrijheid van religie, met het katholieke geloof als de meest dominate.

Meer toeristen informative over Ecuador op de website van de Ecuadoriaanse VVV.

Geografie van Ecuador

Doordat de Evenaar over het noorden van Ecuador loopt, heeft Ecuador zowel grondgebied in het noordelijke halfrond als in het zuidelijke halfrond.
Ecuador grenst in het noorden aan Colombia, in het zuiden aan Peru en westen aan de Stille Oceaan.
De 256.370 vierkante km van Ecuador zijn geografisch verdeeld in vier regios: de kust, de hooglanden, de Amazone en de Galapagos Eilanden. Politiek gezien is Ecuador verdeeld in 22 provincies, die onderling weer verdeeld zijn in 205 cantons.

De kust van Ecuador

Walvis spotten in EcuadorDe Ecuadoriaanse kust wordt ook wel ‘westerlijke laaglanden’ genoemd. Deze kuststrook omvat vruchtbare vlaktes en glooiende hellingen. De aanwezige meren en bekkens worden doorkruisd en aangevuld door rivieren die vanuit de Andes richting de Stille Oceaan stromen. De vijf kust provincies samen vormen een kustlijn van 640 km. Langs deze grillige kustlijn worden uitgestrekte stranden met hotels en resorts, afgewisseld door kliffen, kreupelhout en verborgen baaien met verlaten romantische strandjes. De stranden uit de provincies Esmeraldas, Manabi en Guayas zijn de meest bekende. Deze stranden worden ook het meest bezocht door de (internationale) touristen.
Geografisch gezien behoord een groot deel van dit gebied tot de Guayas rivierdelta.
Tip: in de maanden juni, juli en augustus kun je kun je voor de kust van Ecuador migrerende bultrugwalvissen spotten. Een aanrader is om in deze maanden een tour combintie naar Isla La Plata te boeken. Onderweg kun je de walvissen van dichtbij bekijken en op het eiland kun je de bekende Blue Footed Boobies bewonderen.

De hooglanden en Bergen van Ecuador

Het Andesgebergte deelt Ecuador in de lengte richting in drie verschillende delen. Van noord naar zuid, van Colombia naar Peru. Een smalle kustlijn in het westen, een grillige bergketen en hoogvakte in het midden en het uitgestrekte Amazone oerwoud in het oosten.
De hooglanden worden ook wel “La Sierra” genoemd en omvat 10 provincies. Iedere provincie heeft haar eigen indrukwekkende bergen en vulkanen. De meest bekende vulkanen en bergen zijn o.a. de:
Vicuña trektocht #ecuadorrondreizenChimborazo: 6.268 m
Cotopaxi: 5.897 m
Cayambe: 5.790 m
Antisana: 5.758 m
El Altar: 5.320 m
Illiniza Sur: 5.248 m
Tungurahua: 5.023 m
Cotacahi: 4.944 m
De hoogste toppen bevinden zich in het centrum en noorden van Ecuador. Vanuit Riobamba naar het zuiden dijt het Andesgebergte uit en daalt in hoogte. De ‘vlakte’ die zo ontstaat wordt ook wel Austro genoemd.
Tip: Vilcabamba is een bijzonder dorp in de hooglanden van Ecuador. Het dorpje ligt in een prachtige vallei tussen de Andes en het oerwoud van de Amazone. Vilcabamba biedt een goede plek om tot rust kunt komen van een druk dagelijks bestaan. Een aanbevolen hostel is: Hosteria Izhcayluma, gespecialiseerd in yoga, wandelen en relaxation.
Selectie van foto’s uit het Andesgebergte van Ecuador.
Selectien van trektochten en bergbeklim opties in Ecuador.

Het Amazone Regenwoud van Ecuador.

Leeuwenaapjes in Cuyabeno wildlife reservaatHet Amazone gebied in Ecuador omvat vijf provincies. Deze kunnen geografisch weer opgedeeld worden in twee verschillende regio’s: de Amazone Hooglanden en Amazone Laaglanden. Het indrukwekkende Amazone regenwoud begint op de oosterlijke hellingen van het Andesgebergte en daalt dan geleidelijk af richting de grenzen van Colombia, Brazilie en Peru. Het meest indrukwekkende gedeelte van de ‘hoge Amazone’ is te vinden in het noorden, nabij de Sumaco Vulkaan. De belangrijkste rivieren binnen de Ecuadoriaanse Amazone zijn de Napo rivier, de Pastaza en de Putumayo.
Selectie van foto’s uit het Amazone Regenwoud van Ecuador.
Selectie van tours in het Amazone Regenwoud van Ecuador.

De Galapagos Eilanden van Ecuador

Schildpad op het strand van de Galapagos in EcuadorDe officiele naam van de Galapagos Eilanden is: El Archipelago de Colón. Het is een eilandengroep van 13 grote eilanden, 17 kleine eilandjes en velen onbewoonbare rotsformaties, op ongeveer 960 km van de Ecuadoriaanse kust.
Meer informatie over de Galapagos Eilanden en de velen verschillende aanlegplaatsen kun je vinden op onze speciale pagina’s: Informatie over de Galapagos Eilanden en de Verschillende bekende aanlegplaatsen.
We hebben deze pagina’s speciaal geschreven, zodat je een betere keus kunnen maken tussen de velen verschillende Galapagos tours, cruises en vaarroutes.
Selectie van foto’s van de Galapagos Eilanden.
Kleine selectie van Galapagos tours en cruises.