Galapagos Eilanden

Informatie over de Galapagos Eilanden

Voordat je naar de Galapagos gaat

Hieronder volgen enkele tips waar je rekening mee moet houden voordat je naar de Galapagos Eilanden afreist.

Wat neem ik mee naar de Galapagos

Blue footed Booby of jan van gent op de Galapagos Eilanden in EcuadorOp de Galapagos Eilanden heb je alleen informele kleding voor gematigde en hoge temperaturen nodig: shorts, t-shirts, zwemkleding, pet of zonnehoed. ’s Avonds (vooral in het koelere droge seizoen) heb je een lange broek en een dun jack nodig. Neem sandalen of oude gymschoenen mee en houd er rekening mee dat deze nat kunnen worden bij het aan land gaan.

Verder erg handig om mee te nemen: medicijnen tegen zeeziekte, een goede zonnebrandcrème, muggenolie, een zonnebril en extra T-shirts om je rug en schouders te beschermen tijdens het snorkelen. Neem ook voldoende geheugen kaartjes voor je camera mee!
Optioneel maar nuttig zijn een verrekijker en snorkeluitrusting (het laatste item kan ook aan boord worden gehuurd). Als je wil duiken, vergeet dan alsjeblieft je  niet!

Geldzaken op de Galapagos

Neem voldoende contant geld mee als je naar de Galapagos Eilanden gaat. Er zijn pinautomaten aanwezig op Santa Cruz en San Cristobal Eiland, maar deze werken niet altijd. Zeker als je deelneemt aan een cruise, moet je ook maar afwachten wanneer en hoe lang je op deze eilanden stopt.
Kosten waar je o.a. rekening mee moet houden:
– 20 US$ TCT (Tarjeta de Control de Tránsito) transport belasting. Dit bedrag wordt al geïnd op het vliegveld van Quito of Guayaguil. Je moet dit bedrag contant bij een loket van Ingala (Consejo del Instituto Nacional Galápagos) betalen. Bewaar je bewijs van betaling goed, als je deze ook bij het verlaten van de Galapagos weer moet laten zien.
– 100 US$ entre geld voor het Nationale Galapagos Reservaat.
– Havenbelasing op Isabella Eiland. Vaak is deze 10 US$ p.p. nog niet inclusief in de tourprijs.
– Huur van snorkel spullen. Vaak moet je hier ongeveer 30 US$ extra voor betalen.
– Fooien, voor al het personeel dat jou tijdens je Galapagos tour helpt. Zorg ervoor dat je genoeg biljetten van 5, 10 en 20 US$ hebt.
– (Fris)dranken, snacks, souvenirs, enz. Alles op de Galapagos moet eerst naar de eilanden gebracht worden en kost daardoor meer dan op het vaste land. Voor gebruik van credit cards wordt vaak 3 tot 5% extra gerekend.
Als je geen cruise geboekt hebt en van het vliegeld op Baltra naar Puerto Ayora moet reizen, houd dan rekening met de volgende kosten:
– De bus van het vliegveld van Baltra naar het Itabaca Kanaal cost 5 US$ (2018) voor 12 minuten.
– De veerboot naar de overkant kost 1 US$ (7 minutes).
– De bus van de veerboot naar het stadje Puerto Ayora kost nogmaals 5 US$ p.p. De bus is langzaam en stopt overal om mensen in en uit te laten stappen. Een taxi kost 25 US$ voor de taxi en brengt je veel vlugger waar je wezen moet.

Niet mee naar de Galapagos

Crab wat mag ik meenemen naar de eilandenLet op: Het is ook belangrijk om te weten wat je niet mee mag nemen. De natuur op de Galapagos is in een kwetsbaar evenwicht. Alles wat niet op de Galapagos thuis hoort kan dit evenwicht verstoren
Als je naar de Galapagos toe gaat mag je bijvoorbeeld geen fruit en verse etenswaren meebrengen. Ook moet je voor aankomst je schoenen schoonmaken om te voorkomen dat je bacteriën van het vasteland verspreid. Zelfs de cruise schepen die op het vasteland in onderhoud zijn geweest worden zo goed mogelijk gedesinfecteerd. Dit om te voorkomen dat zij nieuwe insecten en bacteriën naar de Galapagos brengen.

Als je de Galapagos Eilanden verlaat zorg er dan voor dat je absoluut geen schelpen, koraal of ander organisch material meeneemt. Natuurlijk is het verleidelijk om een mooie schelp die je op het strand gevonden hebt mee te nemen, maar wie bewijst dat je die schelp niet zelf van de zeebodem ‘geplukt’ hebt? Om te voorkomen dat mooie schelpen voor commerciele doeleinden van de zeebodem geplukt worden, is het verboden om welke schelp dan ook van het eiland mee te nemen.

Klimaat en beste reistijd voor de Galapagos

Op de Galapagos Eilanden zijn twee seizoenen. Van juni tot december is de droge tijd, met een gemiddelde dagtemperatuur van 22 graden Celsius. In de hogere delen van de archipel kan het mistig zijn en er kan een lichte motregen vallen. De oceaan is op zijn ruigst in augustus.

De hoogseizoenen op de Galapagos lopen van juni tot en met augustus, en van november tot januari. Als je de Galapagos in deze periode wilt bezoeken, houd er dan rekening mee dat cruises voor deze periode ongeveer 6 maanden tevoren moeten worden geboekt. De cruises in het laagseizoen kunnen zo’n 3 maanden vantevoren worden geboekt.

Klimaat op de Galapagos een bewolkte dagHet klimaat op de Galapagos Eilanden wordt beïnvloed door maar liefst vier belangrijke stromingen in de Stille Oceaan; de Zuidelijke Evenaar Stroming, de Cromweel Stroming, de Panama Stroming en de bekende voedselrijke Humboldt Stroming.
Van juni tot december komen de koude Humboldt Stroming van de Zuidpool en de warme stroming van de Evenaar samen op de kust van de Galapagos Eilanden. Dit zorgt voor meer voedsel in het wáter, maar ook voor meer golfslag en minder zicht. Op het vaste land zorgen deze stromingen ervoor dat de temperatuur daalt en er regelmatig een lichte mist hangt. Deze mist wordt ook wel Garua genoemd. De koudste maanden met meeste kans op mist lopen van juli tot oktober, terwijl er in juli en augustus ook het meeste kans op wind en sterke golfslag is. Door de planning van westerse vakanties zijn deze twee maanden echter ook de twee meest toeristische maanden op de Galapagos.

Vanaf eind december/ januari verminderd de invloed van de koude Humboldt stroming en zorgen de warmere stromingen voor een meer tropisch klimaat op de Galapagos Eilanden. Warme temperaturen (28 graden Celsius) met een hoge luchtvochtigheid worden in deze periode regelmatig afgewisseld met stevige verfrissende regenbuien.
De temperatuur van het water en het zicht onder water is het beste in de maanden januari, februari en maart. Maar wanneer het water kouder wordt en het zicht minder, betekend dit ook dat er meer voedsel in het water aanwezig is. Meer voedsel zorgt voor de aanwezigheid van grotere vissoorten en van juni tot augustus is er ook een goede kans op het spotten van Humboldt Walvissen!

Eigenlijk is er op en vooral rond de Galapagos Eilenden dus het hele jaar door wel wat te beleven! Meer informatie over het weer op de Galapagos kun je o.a. vinden op: Galapagos weather forecast.

Geschiedenis van de Galapagos Eilanden

Prachtige vulkanische natuur tijdens eilandtourGelegen in de Stille Oceaan op zo’n 970 km (600 mijl) afstand van de Ecuadoriaanse kust en precies op de Evenaar, bevinden zich de meest beroemde eilanden ter wereld, de Galapagos Eilanden. Deze eilandengroep ontstond zo’n 10 miljoen jaar geleden en bestaat grofweg uit 6 hoofd eilanden, 12 kleinere eilanden en meer dan 40 eilandjes, allemaal met een vulkanische ondergrond.
Tot hun officiele ontdekking in 1535 door de Spaanse bischop uit Panama, Thomas de Berlanga hadden de eilanden bijna geen contact met de rest van de buitenwereld. Duizenden jaren lang arriveerden sporadisch verschillende (verdwaalde) vogels, dieren, reptielen, insecten en zaden vanuit het vaste land op de Galapagos. Naar gelang de omstandigheden op de eilanden waar deze aankwamen, evolueerde de nieuwe bewoners zich op verschillende manieren en groeide op de verschillende eilanden nieuwe, unieke soorten subspecies!
Als je de Galapagos Eilanden bezoekt zul je snel begrijpen waarom de Spaanse piraat Diego de Rivadeneira deze eilanden “Las Islas Encantadas” (de Betoverende Eilanden) noemde.
De landschappen van de eilanden varieren van donkere maanachtige landschappen en door mist bedekte vulkaantoppen, tot rode zandstranden en bijzondere cactus bossen!

De evolutietheorie van Darwin

Als onderdeel van zijn wereldreis (1831-1836) in de HMS Beagle, legde de Engelse onderzoeker Charles Darwin in september 1835 aan op de Galapagos Eilanden. De resultaten van zijn onderzoekken op de Galapagos vormde de basis van het boek: “Origin of Species by Means of Natural Selection”. Dit boek veranderde de algemene manier van wetenschappelijk denken over het ontstaan van de mensheid…

De bewoners van de Galapagos

De Galapagos Eilanden zijn beroemd vanwege haar velen bijzondere en unieke bewoners. Alle reptielen, 50% van de planten soorten en 40% van de vogels die er leven komen alleen voor op de Galapagos!
Tot voor kort hadden de eilanden bijna geen contact met mensen en de mensen die er nu wonen en komen vormen geen bedreiging voor hen, waardoor de dieren niet bang voor ons zijn en zich van heel dichtbij laten fotograferen.

Reuzen schildpad een van de eilandbewonersDe eilanden worden o.a. bewoond door leguanen die er pre-historisch uitzien, 13 verschillende endemische vinken (waaronder de beroemde “Darwin Vinken”, spotvogels die aan je schoenen pikken, zeeleeuwen die nieuwsgierig op je afkomen, pinguins die om je benen zwemmen, de meest roze flamingo’s ter wereld, de beroemde, ‘dansended “Blue Footed Boobies” en 11 verschillende soorten reuzenschildpadden. Aan deze laatste giganten hebben de Galapagos hun naam te danken, “galapago” betekend in het Spaans namelijk “schildpad”. Ja, een bezoek aan deze eilanden is i.d.d. een betoverende ervaring!

Bekijk prachtige foto’s van de Galapagos Eilanden en haar bewoners!

Op de volgende pagina vindt je uitgebreidde informatie over alle belangrijke toeristische aanlegplaatsen op de Galapagos Eilanden!

En nu je alle informatie over de unieke Galapagos Eilanden gelezen hebt, vergeet niet om ook onze Galapagos Cruises en Tours te bekijken!