Duiken in Ecuador

Duiken met reuzen manta roggen in Ecuador!

Het is wereldwijd bekend dat de Galapagos Eilanden in Ecuador een bijzondere plaats vormen om te duiken. Een bezoek aan de Galapagos en een tour om te duiken zijn echter erg kostbaar. Gelukkig biedt de kust van Ecuador ook prachtige duiklocaties. Tours voor de kust van Ecuador zijn minder bekend, maar ook minder kostbaar. Wij willen jou graag kennis laten maken met één van de meest bijzondere duik ervaringen ter wereld.

Een onvergetelijke ervaring voor duikers

Duiken met reuzen manta ray roggen voor de kust van EcuadorStel je voor dat je vlak boven de zeebodem zwemt en opeens de grond onder je in beweging komt! Voor de kust van Ecuador kan dit zomaar gebeuren als je ongemerkt over de rug van een Reuzen Manta Rog zwemt! De reuzen manta rog kan een spanwijdte bereiken van meer dan 8 meter! Maar geen zorgen. Deze reusachtige elegante vissen hebben een rustig karakter en geen tanden. Hun diët bestaat vooral uit kleine mariene organismen, waaronder microscopisch klein plankton, kleine vissen en schaaldieren.

Volgens de volgende twee websites Luxury Travel Blog en Padi duiken zijn er in de hele wereld vijf tot tien landen waar je met reuzen manta roggen kunt duiken. Van deze landen biedt Ecuador de beste locaties ter wereld. Ecuador is namelijk het eerste land dat het vissen op deze bijzondere dieren heeft verboden. Door deze extra bescherming komen er jaarlijks meer en meer reuzen manta roggen naar Ecuador om te paren.
Het beste seizoen om in Ecuador met reuzen manta roggen te duiken is tussen eind juni en begin oktober. In deze maanden brengt de koude Humboldt stroming een overvloed aan plankton naar de kust van Ecuador.

De drie beste duiklocaties in Ecuador zelf zijn: Cape Marshall, vanaf de Galapagos Eilanden, het natuurreservaat Machalilla en voor de kust van Ayangue. Deze laatste duiklocatie ligt op ongeveer 20 km voor de kust van Ayangue bij Bajo Cope.

Meer informatie over deze drie bijzondere duiklocaties in Ecuador

 

1. Cape Marshall, vanaf de Galapagos Eilanden in de Stille Oceaan

Schildpad op de Galapagos EilandenDe bijzondere Galapagos Eilanden in Ecuador spreken bij velen reizigers tot de verbeelding. En met reden. De natuur, dieren en vooral hun gedrag zijn uniek in de wereld!
Tussen juni en oktober brengt de koude Humboldt oceaanstrooming veel voedsel naar de Galapagos Eilanden. Gedurende deze maanden kun je de reuzen manta roggen op verschillende plekken tussen de Eilanden spotten. De meeste zekerheid om met deze elegante dieren te kunnen duiken is echter voor de kust van Cape Marshall. Cape Marshell ligt aan de noordoost kust van Isabela Eiland. Het water is ongeveer 40 m diep. De zichtbaarheid onder water ligt tussen de 6 en 21 meter, afhankelijk van de stromingen.
Andere dieren die je op deze duiklocatie kunt spotten zijn o.a. barracudas, haaien, leguanen, zeeleeuwen en velen gekleurde vissoorten!

2. Parque Nacional Machalilla, Ecuador

Walvis spotten Puerto LopezHet Machalilla natuurreservaat aan de Ecuadoriaanse kust is internationaal vooral bekend voor het spotten van walvissen. Elk jaar tussen juni en oktober volgen de bultrug walwissen dezelfde Humboldt strooming als de reuzen manta roggen. In deze maanden verbijven zij voor de kust van Ecuador en in het noorden van Peru om te paren. Het is een prachtige gezicht om deze reuzen van dichtbij te zien. We raden dan ook sterk aan om een duikvakantie naar Ecuador te combineren met een tour om walvissen te spotten.
Duikagentschappen bieden tours naar ongeveer 20 verschillend duiklokaties in Machalilla.
Naast de reuzen manta roggen en walvissen, kun je op deze locaties o.a. ook mooie koraal, zeeschildpadden en verschillende tropische vissoorten spotten.
Een andere aanrader is om ook zeker een bezoek te brengen aan Isla La Plata. Dit eiland wordt ook wel ‘Het Galapagos van de armen’ genoemd. Je kunt hier namelijk ook grote kolonies Blue Footed Boobies (jan van genten met blauwe voeten) en zeeleeuwen vinden.

Op het vaste land van Machalilla vormen de droge tropische bossen en witte stranden van Los Frailes een hoogtepunt. Los Frailes vormt het leefgebied van meer dan 270 verschillende vogelsoorten! Ook leven hier verschillende apensoorten, wilde zwijnen, miereneteres, luiaards, ocelotten, jaguars en meer bijzondere diersoorten!

3. Ayangue, Ecuadoriaanse kust

Duiken met reuzen manta ray rog in Bajo CopeHet vissersdorp Ayangue behoord nog tot één van de weinige onbekende pareltjes aan de kust van Ecuador. De mooie stranden worden nog niet overspoeld door feestende backpackers. Het heldere water biedt daarnaast goede mogelijkheden voor snorkelen en duiken. Eén van de beste plekken voor het duiken met de reuzen manta roggen heet Bajo Cope. De foto’s van onze website zijn ook op deze duiklocatie gemaakt.
Andere dieren die je hier onderwater tegen kunt komen zijn o.a. kreeften, schildpadden, zeepaardjes en velen verschillende tropische vissoorten.
Twee andere bekende duikbestemmingen vanuit Ayangue zijn: “Christ of the Waters” en “El Pelo”. De eerste is een 3 meter hoog standbeeld dat in 2011 door een Colombiaanse artiest werd gedoneerd. De tweede duimbestemming is een gezonken schip nabij een klein eiland.

Voor iedereen die kan duiken is het een onmisbare ervaringen om zeker eenmaal in zijn/ haar leven in de nabijheid van een reuzen manta rog te zwemmen! Ecuador biedt de beste opties voor deze bijzondere duiktour. En wij van Fairtravel4u helpen graag met het organiseren jouw duikvakantie in Ecuador.