Visum advies Ecuador

Heb ik een visum nodig om naar Ecuador te reizen?

Het korte antwoord is: “Nee, je hebt als tourist voor Ecuador geen speciaal visum nodig”.
Als je een Nederlands paspoort hebt en voor minder dan 3 maanden naar Ecuador op vakantie gaat hoef je geen visum aan te vragen.

Wel belangrijk advies is dat je geen enkele reis naar Ecuador boekt. Als je niet aan kunt tonen dat je Ecuador ook weer gaat verlaten wordt je door de luchtvaartmaatschappij niet op je vlucht toegelaten. Gelukkig is het ook geen probleem wanneer je terugvlucht vanuit een ander Zuid-Amerikaans land is. Zolang je maar aan kunt tonen dat je een vlucht hebt om het continent weer te verlaten. Als je geen retour ticket hebt, dan kun je eventueel ook een tijdelijk ‘nep ticket’ aanvragen via bijv. Booking For Visa, of een vergelijkbare website. Voor 15 US$ maken zij een tijdelijke vluchtreservering en krijg je hier ook een e-ticket voor.

Toeristen met de volgende nationaliteiten moeten ten alle tijden eerst een visum aanvragen voordat ze Ecuador in mogen: Afganistan, Bangladesh, Cuba, Eritrea, Etiopia, Kenia, Nepal. Nigeria, Pakistan, Republiek Korea, Senegal en Somalia.

10 Februari 2022, Corona/ Covid-19 visa update voor Ecuador

Coronaregels visa EcuadorVoor toegang tot het vasteland van Ecuador
1. Elke reiziger ouder dan 3 jaar moet een verplicht Covid-19 vaccinatiecertificaat/ application met een negatieve QR-code kunnen laten zien. Er moet ook tenminste 14 dagen zitten tussen je laatste vaccinatie en binnenkomst van Ecuador.
2. Of, als je NIET gevaccineerd bent dan kun je Ecuador ook weer binnen komen op vertoon van een negatieve test uitslag van een officiele RT-PCR test die niet ouder is dan 72 uur. Dit is niet nodig voor reizigers jonger dan 3 jaar.
3. Daarnaast blijft de preview-bepaling behouden. Iedereen die het vasteland van Ecuador binnenkomt met een internationaal vliegtuig, moet voor het aan boord gaan van de luchtvaartmaatschappij de gezondheidsverklaring voor digitale reizigers invullen. Deze is beschikbaar via de volgende link: https://declaracionsalud-viajero.msp. gob.ec/, Als het platform niet beschikbaar is, moet je een fysiek formulier invullen die je in het vliegtuig krijgt.

Toegang tot de Galapagos Eilanden
1. Elke reiziger ouder dan 3 jaar moet een verplicht Covid-19 vaccinatiecertificaat/ application met een negatieve QR-code kunnen laten zien. Er moet ook tenminste 14 dagen zitten tussen je laatste vaccinatie en binnenkomst van Ecuador.
2. Of, als je NIET gevaccineerd bent dan kun je Ecuador ook weer binnen komen op vertoon van een negatieve test uitslag van een officiele RT-PCR test die niet ouder is dan 72 uur. Dit is niet nodig voor reizigers jonger dan 3 jaar.
3. Voor zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen die naar de Galapagos willen geldt ook dat ze op het vliegveld van Quito of Guayaquil een zogenaamde transitcontrolekaart (INGALA) moeten kopen. Deze kaart kost 20 US$ en moet in cash betaald worden.

Het standaard touristen visum voor Ecuador

Quito visum reisadvies voor EcuadorNederlandse toeristen die Ecuador bezoeken krijgen bij aankomst automatisch een toeristen visum. Dit gratis visum is geldig voor 90 dagen.
Let op: Deze 90 dagen hoeven niet achtereenvolgens opgenomen te worden. Daarnaast geldt dit visum ook niet per kalenderjaar, maar per 365 dagen. Vanaf het moment dat je Ecuador betreedt kun je je visum van 90 dagen uitspreiden over 365 dagen. Het helpt dus niet ombijvoorbeeld in november naar Ecuador te gaan met de hoop dat je in januari weer 3 nieuwe maanden krijgt.

Verlenging van toeristen visum

Het is sinds december 2017 echter wel mogelijk om één keer een verlenging van 90 dagen extra aan te vragen. Deze verlenging wordt T3 genoemd en kost ongeveer 135 US$. Let op dat dit visum voor een vaste periode geldt. Het visum gaat in op het moment dat je betaald hebt en geldt tot exact 90 dagen later. Het is geen probleem om in deze 90 dagen naar een ander land te reizen. De dagen die je in een ander land verblijft zijn dan echter wel verloren visum dagen. Anders dan bij het standard visum wordt het T3 visum bij het verlaten van Ecuador namelijk niet stop gezet.

Advies over hoe je een T3 toeristen visum in Ecuador aan kunt vragen

 1. Bezoek de website van het ministerie van Binnelandse Zaken (link onderaan) en zoek voor het visa applicatie formulier genaamd: “Formulario de Solicitud de Prórroga”. Dit formulier moet je zelf uitprinten en met een blauwe of zwarte pen invullen. Soms kun je het formulier ook al online invullen voordat je het uitprint.
 2. Maak kleuren kopies van je paspoort en de immigratie stempel in je paspoort.
 3. Bezoek de Ecuadoriaanse bank Banco de Pacifico en vul een stortingsformulier in. Op dit stortingsformulier moet je de volgende informatie invullen:
  * Paspoort nummer;
  * De provinciecode van de Ecuadoriaanse provincie waarin je de verlenging van je T3 toeristen visum aanvraagd (voor Loja is dit nr. 11) + je achternaam en roepnaam. Als je niet weet welke visum code jouw provincie heeft en/ of andere vragen hebt, dan raad ik aan om een immigratie kantoor bij jou in de buurt te bezoeken.
  * Vul de code in die overeen komt met de service waarvoor je moet betalen. In dit geval is de code voor de Visumverlenging: 4,6 Prórrogas.
  * Schrijf het exacte bedrag op dat je wilt storten. In dit geval is dat 134,63 US$
 4. Maak de storting aan de balie van de bank en ga daarna nog dezelfde dag met het ontvangstbonnetje naar het dichtsbijzijnde immigratie kantoor. Hier krijg je nu een nieuwe stempel in je paspoort en toestemming om 90 dagen langer als tourist in Ecuador te verblijven.
  Let op: Deze 90 dagen gelden dus achtereenvolgens. Als je tussentijds het land verlaat en weer terug komt, dan loopt je visum gewoon door, ook al ben je niet in Ecuador!

Wat zijn de gevolgen als je Ecuadoriaanse visum verloopt

Als je visum verloopt en/of als er iets anders mis is met je verblijfsvergunning in Ecuador heb je een probleem. Officieel is het mogelijk om een boete te krijgen van minimaal1x het minimum salaris in Ecuador, tot maximal 15 keer het minimum salaris! Dit betekend dat de boete op kan lopen tussen de 386 US$ tot zelfs 5790 US$! Dit zijn de officiele regels op het moment van schrijven. Houdt er echter rekening mee dat deze regels elke maand/ jaar, etc zomaar kunnen veranderen…

De officiele website van de Ecuadoriaanse ministery van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken.

Laatste officiele nieuws over hoe je je toeristen visum kunt verlengen.

Link waar je op dit moment het officiele formulier voor het aanvragen van de T3 touristen visa verlengingen kunt downloaden.
De naam van dit formulier is: Formulario de Solicitud de Prórroga.

Speciale 6 maanden Toeristenvisum voor Ecuador

Als je in totaal een jaar als toerist in Ecuador wilt verblijven kun je nog één maal (per 5 jaar) 6 maanden extra aanvragen. De volgende zaken worden vereist voor het aanvragen van dit speciale Ecuadoriaanse toeristen visum:

 • Wees er zeker van dat je paspoort nog tot tenminste 90 dagen na het verstrijken van dit speciale Ecuadoriaanse Toeristen visum geldig is.
 • Het is verplicht om eerst online een afspraak te maken met de betreffende immigratie service. Let op: het lijkt erop dat de beschikbare tijdsvlakken voor deze afspraken met de immigratie snel opvullen. Op vrijdag 20 juli 2018 was het eerste beschikbare tijdsvlak voor een afspraak in Machala, Cuenca en Guayaquil pas vanaf 3 september!
 • Vul het online visum aanvraagformulier in.
 • Ga naar een kantoor van de immigratie politie (La Jefatura de Migración) en vraag hen om een lijst uit te printen waarop elk van je grensoversteken geregistreerd staat. Deze lijst heet Movimiento Migratorio, kost 5,-US$ en is max. 30 dagen geldig.
 • Maak kopies van: je paspoort; de immigratie stempel in je paspoort; je ‘Tarjeta Andida’, indien ontvangen en een kopie van je 90 daagse Prórroga visum, als je die al had aangevraagd.
 • Zorg ervoor dat je aan de immigratie service kunt bewijzen dat je genoeg geld hebt om jezelf 6 maanden in Ecuador te kunnen onderhouden. Het minimale bedrag dat je aan moet kunnen tonen is 6x het minimale maandsalaris in Ecuador. Dit is ongeveer 6x 385 US$ is 2310 US$. Je kunt dit eventueel doen met een bankafschrift, of een genotariseerde kopie van een screenshot van je bankrekening.
 • Als je langer dan 180 dagen in Ecuador wil verblijven ben je nu ook verplicht om aan te tonen dat je geen strafblad hebt/ om een officieel ‘bewijs van goed gedrag’ aan te leveren. Je kunt dit in Nederand online aanvragen, maar het officiele document kan daarna alleen naar een postadres in Nederland worden verstuurd. Ook moet dit document voorzien zijn van een rechtbankapostille. Houd hier dus rekening mee…
 • Sinds 22 juli 2018 is het officieel (maar nog steeds niet bevestigd en vaak niet gevraagd…) nodig dat je aan kunt tonen dat je een gezondheidsverzekering hebt. Hoe je dit kunt bewijzen (alle info is in het Nederlands…) is nog niet helemaal duidelijk, maar je kunt eventueel proberen met een bewijs van betalingen en/ of weer een screenshot van je online verzekeringspagina. De informele markt in Ecuador heeft ondertussen (6-12-2019) ook al een oplossing bedacht. Regelmatig worden er nu buiten het immigratie kantoor in Quito tijdelijke ‘gezondheidsverzekeringen’ aangeboden. Deze ‘verzekering’ kost 35 US$ en is eigenlijk alleen een document om aan de immigratie service te laten zien. Vooralsnog is het goed genoeg om als bewijs geaccepteerd te worden. Welkom in Ecuador waar nieys zeker is, maar wel alles kan.
 • De aanvraag procedure voor dit speciale toeristenvisum kost 50 US$ en als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan moet je nog een 400 US$ voor het visum zelf betalen. Vanaf de ingangsdatum is dit speciale visum 180 achtereenvolgende dagen geldig.
  Let op: Volgens de website is het nu ook mogelijk dat men verzoekt:
 • Om een pasfoto te overhandigen

Een vrijwilligersvisum voor Ecuador

Het aanvragen van een vrijwilligersvisum voor Ecuador is vergelijkbaar met de bovenstaande procedure. Belangrijke verschillen zijn:

 • Je hebt de hulp nodig van een officieel door Ecuador erkend vrijwilligersproject. Zij weten ook wat van hen verlangt wordt.
 • Je kunt een visum aanvragen dat maximaal twee jaar geldig is
 • Je hoeft niet te laten zien dat je genoeg geld op je bankrekening hebt

Studentenvisum voor Ecuador

Het aanvragen van een studentenvisum voor Ecuador is vergelijkbaar met de aanvraag van een vrijwilligersvisum. Deze keer heb je echter een bewijs nodig van een erkende universiteit dat je bij hen gaat studeren.

Als je niet wilt studeren, maar juist les wil geven, dan kun je ook een visum aanvragen op basis van je professionele achtergrond/ studie. Als deze wordt goedgekeurd dan is deze onbeperkt geldig, zolang je les geeft in Ecuador/ je speciale beroep uitoefend.

De immigratie wet van Ecuador

De naam voor de aangepaste immigratie wet uit 2017 is: “La Nueva Ley de Movilidad Humana”. Eén van de redenen voor deze nieuwe wet is om het gemakkelijker te maken voor Ecuadoriaanse immigranten om terug te keren naar Ecuador. In de nieuwe wet zijn echter ook enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd voor toeristen, studenen, vrijwilligers en andere mensen die langer dan 180 dagen in Ecuador willen verblijven.
Het probleem met deze nieuwe wet was/ is dat verschillende zaken niet helemaal duidelijk zijn en/of in de praktijk moeilijk zijn uit te voeren…

Update immigratiewet van 21 augustus 2018

Eindelijk de meeste onduidelijke details van de eerste wetswijzeging aangepast, verduidelijkt en bevestigd.
De nieuwe update van deze visum/ immigratie wet is 32 pagina’s lang, maar de meeste aanpassingen zijn voor ons reizigers niet belangrijk. Hieronder zal ik in het Nederlands de meest belangrijke aanpassingen toelichten.

Belangrijk nieuws is dat de voorgestelde wetswijziging over het verplichten van een gezondheidsverzekering voor alleen het bezoeken van Ecuador, niet is aangenomen. Het is echter nog steeds niet zeker of men toeristen die de Galapagos Eilanden willen bezoeken om een gezondheidverzekering gaat vragen. Hopelijk wordt ook dit idee snel opgeheven…
We houden je op de hoogte.

De nieuwe wet heeft het voor gewone toeristen eenvoudiger gemaakt om 90 dagen langer in Ecuador te verblijven. Echter voor mensen die langer dan 180 dagen in Ecuador willen verblijven zijn enkele zaken lastiger geworden. Zie bovengenoemde informatie. Daarnaast zullen mensen die in Ecuador willen gaan wonen wél verplicht worden om een gezondheidsverzekering af te sluiten. Opzich wel eerlijk, sinds de basis gezondheidszorg in Ecuador ‘gratis’ en voor iedereen is.

Visa Transeúnte

Guayaquil stad visum advies EcuadorNiet verder beschreven in de nieuwe wet/ dit artikel, maar wel goed om te weten. Er bestaat in Ecuador ook zoiets als een transitvisum (Visa Transeúnte). Dit visum is officieel voor mensen die voor hun werk maar heel kort in Ecuador hoeven te verblijven. Bijvoorbeeld voor piloten en voor mensen die zich tijdelijk in het grensgebied bevinden. Dit visum kan echter ook gebruikt worden voor toeristen die hun toeristen visum voor Ecuador hebben opgebruikt, maar een vlucht hebben. Bijvoorbeeld als je vanuit Peru naar Quito wil reizen om vanuit Quito terug naar huis te vliegen. Je moet dan wel aan de grens aan kunnen tonen dat je een vlucht hebt die bijv. al in 2 dagen vertrekt.

Hier vind je een exacte kopie van de meest relevante informatie uit de nieuwe immigratie wet (La Nueva Ley de Movilidad Humana).