Galapagos Wildlife

De bekendste aanlegplaatsen en hun Wildlife op de Galapagos!

Op deze pagina vindt je uitgebreidde informatie over de bijzondere flora en fauna op en rond de Galapagos Eilanden! We hebben deze eilandbewoners verdeeld over alle belangrijke toeristische aanlegplaatsen op de Eilanden. Met deze ‘wildlife selectie’ kun je nu eenvoudig zien waar je jouw favoriete Galapagos bewoners tegen kunt komen.

Baltra (South Seymour)

Klein eiland ten noorden van Santa Cruz, waar het centrale vliegveld van de Galapagos ligt. Er zijn geen bezoekersplaatsen op Baltra. Vanaf het vliegveld wordt je rechtstreeks naar de boot gebracht om de cruise te beginnen.

Santa Cruz (Indefatigable)

Zeeschildpad Galapagos Wildlife EcuadorHet centrale eiland van de Galapagos. De havenstad Puerto Ayora is het economische centrum van de Galapagos. Hier vind je tal van hotels, restaurantjes, souvenirwinkels, banken, pin automaten en internetcafé’s. De belangrijkste bezoekersplaats op Santa Cruz is het Charles Darwin Research Station, waar je de wereldberoemde reuzenschildpadden kunt bewonderen. In de hooglanden kun je ook de indrukwekkende lavatunnels en de tweelingkraters “Gemelos” bezoeken. Andere bezoekersplaatsen zijn o.a. het Fausto Llerena schildpadden broedstation, het prachtige strand van Las Bachas, waar zeeschildpadden hun eieren leggen, en Black Turtle Cove, een ondiepe lagune met mangroven. Aan de noordkust van Santa Cruz ligt Cerro Dragón, waar je landleguanen en flamingo’s kunt zien.

San Cristobal (Chatham)

Dit oostelijk gelegen eiland is het administratieve centrum van de Galapagos, met een eigen vliegveld. Wildlife vind je o.a. bij Punta Pitt, in de noordoosthoek van San Cristobal. Hier nestelen drie soorten jan-van-genten (inclusief de Bue Footed Boobies). Andere bezoekersplaatsen zijn Isla Lobos, genoemd naar de zeeleeuwen, en Leon Dormido (Kicker Rock): dit zijn twee steile rotspunten in de vorm van een slapende leeuw. In de steile kliffen van de rotsen nestelen verschillende zeevogelsoorten. Dit is alleen te zien voor passagiers van kleine boten, die tussen de rotsen door kunnen varen.

Isabela (Albemarle)

Reuzen schildpad op de GalapagosHet grootste eiland van de Galapagos en de natuurlijke habitat van de bedreigde reuzenschildpadden. Isabela telt 6 vulkanen, waarvan er 5 actief zijn. De belangrijkste bezoekersplaatsen zijn: Punta Moreno (pinguïns, niet-vliegende aalscholvers, reigers), Elizabeth Bay (mangrovemeren met roggen en zeeschildpadden) en Urbina Bay, ontstaan door een bodemverheffing van de zee in 1954. Ook hier kun je niet-vliegende aalscholvers, pelikanen, zeeleguanen en verschillende koralen zien. Tagus Cove is een diepwater baai aan de westkust van het eiland Isabela, onder het beroemde Darwin-meer. Het kan alleen worden bezocht vanaf een cruise-tour. De site staat bekend om zijn niet-vliegende aalscholvers, pinguïns en zeeleeuwen, die vaak worden gezien op de rotsachtige kust of dicht bij de oevers zwemmen.
Op ruim een uur varen van Puerto Villamil vind je ook Roca Unión en Los Túneles de Cabo Rosa. Los Túneles wordt wel beschouwd als beste snorkelplek van de Galapagos Eilanden!

Fernandina (Narborough)

Fernandina, gelegen aan de westzijde van Isabela, is het jongste eiland en heeft de meeste vulkanische activiteit. Op de bezoekersplaats Punta Espinosa kun je niet alleen zwarte lava-rotsen zien, maar ook mangroven, zeeleguanen, zeeleeuwen en niet-vliegende aalscholvers, een vogelsoort die op de Galapagos het vliegen is verleerd.

Bartolome (Bartholomew)

Pinnacle Rock op Bartolome EilandEiland met het beroemdste landschap van de Galapagos. Bij helder weer heb je een fantastisch panoramisch uitzicht op de Pinnacle Rock, Santiago, Baltra, North Seymour, Rabida en Santa Cruz. Er is een prachtig strand waar je de mogelijkheid hebt met endemische Galapagos pinguïns te zwemmen. Ander wildlife die je op Bartolome tegen kunt komen zijn o.a. zeeschildpadden, Galapagosbuizerds en reigers.

Floreana (Charles)

Bij Cormorant Point zijn roze flamingo’s en andere waadvogels te zien, zoals zwartnekkluten, willets en regenwulpen. Ten noorden van Cormorant Point ligt de Devil’s Crown, een onder water gelegen krater. Dit is één van de beste snorkelplaatsen (veel soorten tropische vis, witpuntrifhaaien, schildpadden en koraalformaties).
In Post Office Bay kun je je brieven posten in een oud vat. Deze ,,brievenbus” dateert uit de 18e eeuw, toen de walvisvaarders de Galapagos aandeden.

Española (Hood)

Dit eiland, het meest zuidelijke van de Galapagos, is de enige broedplaats van de Galapagos albatros (van half april tot december). De beste bezoekersplaats op Española is Suarez Point, bereikbaar via een zogenaamde wet landing. Er zijn gemaskerde en blauwvoetige jan-van-genten (Blue Footed Boobies) roodsnavelkeerkringvogels en scholeksters. Het strand van Gardner Bay is een goede plaats om te relaxen, zwemmen en snorkelen.

Genovesa (Tower)

Fregatvogel met jong behoort tot het wildlife op de GalapagosKlein eiland in het noordoosten van de archipel, waar veel zeevogelsoorten te zien zijn. In Darwin Bay leven kolonies fregatvogels, roodvoetige jan-van-genten, gemaskerde jan-van-genten en lavameeuwen. Op de tweede bezoekersplaats, Prince Phillip’s Steps, leven verschillende soorten Darwinvinken. De geërodeerde kliffen bij El Barranco vormen de perfecte broedplaats voor stormvogels.

Plaza Sur (South Plaza)

Een klein eiland dat is ontstaan door een verheffing van lava. Plaza Sur is bedekt met een bos van manshoge cactussen. Het Galapagos wildlife dat tussen deze cactussen left omvat verschillende soorten landleguanen. Bij een wandeling over de kliffen kun je veel zeevogels zien, zoals fregatvogels, zwaluwstaartmeeuwen en keerkringvogels.

Rabida (Jervis)

Dit eilandje heeft een roodgekleurd zandstrand, met veel zeeleeuwen. Achter het strand ligt een lagune waar flamingo’s en eenden leven. Rabida is een rotsachtig eiland, met Opuntia cactussen en Palo Santo bomen.

Santa Fe (Barrington)

Op Santa Fe wandel je door een woud van zeer hoge Opuntia cactussen (deze kunnen wel 10 meter hoog worden). Op dit eiland leven endemische leguanen soorten, zeeleeuwen, Galapagos spotvogels, bruine pelikanen en Darwinvinken.

Santiago (James)

Santiago is een groot eiland met een typisch vulkanisch landschap. De bekendste aanlegplaatsen zijn: Playa Espumilla, Puero Egas, Bucanero en Sullivan Bay. Het strand van Playa Espumill is de thuisbasis van zeeleguanen die zich voeden tussen de rotsen aan beide uiteinden van dit strand. Het is een goede plek om te snorkelen, waarbij bezoekers vaak melding maken van waarnemingen van haaien, roggen en inktvissen. Het is ook een broedplaats voor Galápagos groene schildpadden.
Caleta Bucanero (Cove) betekent zoveel als piratenbaai. De naam herinnert ons aan de tijd dat piraten hier voor anker gingen om hun schepen te bevoorraden en te repareren. De kliffen langs de kustlijn herbergen een diversiteit aan zeevogels, die de richels gebruiken om voedsel te zoeken, als schuilplaats en als broedplaats. Vogels die je hier kunt spotten zijn o.a. blauwvoetgenten, meeuwen en pelikanen. Voor de kust zwemmen Galápagos pelsrobben en zeeleeuwen.
De zogenaamde ‘Salt Mines‘ en Egas Point zijn vernoemd naar de eigenaar van het laatste bedrijf dat in de jaren zestig zoutwinning probeerde, Hector Egas. De lagune is de thuisbasis van Galápagos-flamingo’s en andere vogels. Ook de Galápagos-havik wordt regelmatig in dit gebied gespot.
Puerto Egas is daarnaast een van de beste plaatsen om de bedreigde Galapagos pelsrob te zien. Ander wildlife die je op Santiago kunt spotten zijn o.a.: zeeleguanen, lava-hagedissen, zeeschildpadden, Darwinvinken, endemische Galapagosbuizerds en reigers. Bij Sullivan Bay, aan de oostkust van Santiago, loopt een pad dwars door de lavastromen.

Seymour Norte (North Seymour)

Blue Footed Boobies of blauwvoet jan van genten op de GalapagosEen klein eiland ten noorden van Baltra, met grote broedkolonies van verschillende zeevogelsoorten. Met een beetje geluk kun je hier zelfs van dichtbij de nesten fotograferen van blauwvoetige jan-van-genten (Blue Footed Boobies) en heb je de kans om de komische paringsdans van deze vogels te zien. Er leven ook landleguanen en zeeleeuwen.

Mosquera

Een zandbank ten zuiden van Seymour, waar je kunt zwemmen en snorkelen.

Sombrero Chino

De naam van dit piepkleine eilandje betekent ,,Chinese hoed” en verwijst naar de vorm. Op deze bezoekersplaats, die alleen toegankelijk is voor kleine boten, kun je een grote zeeleeuwenkolonie zien en fantastisch snorkelen!

Marchena Island

Vuurhagedis inheemse bewoner van de Galapagos EilendenDit eiland is vernoemd naar Fray Antonio Marchena. Het heeft een oppervlakte van 130 vierkante kilometer en het hoogste punt is 343 m boven zeeniveau. Dit eiland is het leefgebied van de Galápagos hawks, zeeleeuwen en de inheemse Marchena Lava Lizard.
Toeristen attracties:
– Mejia Point
– Playa Negra

Mejia Point
Punta Mejía is een snorkel locatie met kalm, diep blauw water en een ruige zeebodem. Deze ruige zeebodem biedt voldoende schuilplaatsen voor roggen, zeeschildpadden en gekleurde vissen.

Playa Negra
Het strand van Playa Negra ligt om een grottensysteem dat gevormd werd door gestold lava. Het is een goede spot voor snorkelen en kayaken. Playa Negra is het leefgebied van Marine Iguanas en Bottle Nosed dolfijnen.

Daphne Island

Op het eilandje Daphne worden door het management van het Galapagos natuurreservaat jaarlijks slechts een beperkt aantal toeristen toegelaten. Bezoekers van het eiland kunnen via een pad omhoog lopen tot ze bij de rand van een krater op het midden van het eiland komen. Wildlife die je onderweg tegen kunt komen zijn je o.a. Finches (Darwin Vinken), masked boobies (Jan van Genten), short-eared uilen, blauwe reigers en Galapagos martins. Ook is dit eiland een geliefde broedlocatie voor red-billed tropicbirds, fregatvogels en blue-footed boobies, vandaar ook dat er op dit eiland minder bezoekers woren toegelaten.

Wolf Island (Wenman Island)

Zeeleeuw met baby wildlife op de Galapagos EilandenWolf Island is een zeer geliefde bestemming in de Galapagos. Het eiland beschikt over enkele verdekte aanlegplaatsen, verschillende mooie duikspots en ‘drift dives’ met grote vis en zeezoogdieren. Doordat dit eiland in een warme golfstroom ligt, vindt je hier andere flora en fauna dan in de rest van de Galapagos. Onder de fauna die je hier tegen kunt komen vallen o.a.: White-mouth and zebra morays, trumpetfish, cornetfish, schools of jacks, rainbow runners, barracudas, tuna, bigeye jacks, blue-spotted jacks, wahoo, bacalao, salemas, yellowfin surgeonfish, marine turtles, schooling scalloped hammerhead sharks, manta rays, Galápagos sharks, eagle rays, green turtles, sea lions, fur seals en zelfs whale sharks, black-blotched sting rays en spotted eagle rays!

Darwin Island

Het noordelijk gelegen eiland van Darwin ligt het verst verwijderd van de andere Galapagos Eilanden. Net als Wolf ligt ook Darwin buiten de koude Humboldt Stroom en zorgt het warmere water voor de aanwezigheid van meer koraal dan in de rest van de Galapagos. De bekendste duiklocatie is de zogenaamde Darwin’s Arch, gelegen op een onderwater platvorm, aan de rand van een steile, met zeepokken bedekte rotswand die tot diep in de oceaan afdaald.
Vissoorten die hier gezien worden zijn o.a.: Creole fish, rainbow chub, big eye jacks, Moorish idols, mackerels, blue and gold snappers, Mexican hogfish, cornet fish, trumpet fish, parrotfish, Panamic green morays, schildpadden, flounders, octopuses.

Op onze informatieve pagina over de Galapagos Eilanden vind je meer interessante informatie en handige tips voor een bezoek aan de Galapagos!

En nu je alle informatie over de bijzondere flora en fauna van de Galapagos gelezen hebt, vergeet niet om ook onze Galapagos Cruises en Tours te bekijken!