Auto huren?

Een auto huren in Ecuador? Waar moet je rekening mee houden:

Nee, geen zorgen, de bovenstaande foto is niet in Ecuador gemaakt.
Huur auto op betonnen weg in EcuadorDe meeste wegen in Ecuador zijn van veel betere kwaliteit. Al kan het in het regenseizoen door (kleine) aardverschuivingen wel eens gebeuren dat delen van een weg eruit komen te zien zoals op de foto hierboven. Natuurlijk zijn er nog steeds onverharde (land)wegen in Ecuador, maar de meeste  interprovinciale wegen en wegen tussen de grote steden zijn geasfalteerd, of zelfs voorzien van betonnen wegen.

Na de Coronacrisis is er meer vraag naar rondreizen door Ecuador met een huurauto. Dit is begrijpelijk, want een huurauto biedt meer vrijheid om te reizen waar en wanneer je maar wilt. Maar wat doe je als je de weg kwijt raakt, als er wegblokkades of kleine aardverschuivingen zijn, als je auto pech hebt, of nog erger, een ongeluk krijgt? Spreek je Spaans?

Aardverschuiving weg naar Tena auto huren EcuadorOm maar meteen met de belangrijkste waarschuwing te beginnen: Ecuador kent (nog) geen goede autoverzekering. Een standaard aansprakelijkheidsverzekering (de zogenaamde Seguro Obligatorio de Accidentes de Tránsito, of SOAT) dekt bij een ongeval tot maximaal 5000 US$. Als een ongeval menselijk letsel veroorzaakt, dan kun je begrijpen dat je met 5000 US$ niet ver komt. Ook de maximale extra dekking van AVIS, één van de grootste autoverhuurbedrijven van Ecuador, biedt slecht dekking tot maximaal 30.000 US$ aan (letsel)schade. Als je in Ecuador een auto wil huren is het dus van groot belang om te controleren of eventuele ongelukken met een huurauto ook door je eigen reisverzekering gedekt worden.

Als je eigen verzekering ook het rijden met een huurauto in Ecuador dekt, dan is het tijd om een globale reisroute uit te stippelen. Of eigenlijk zou je dit al moeten doen voordat je besluit om een auto te huren. Want wat als je bijvoorbeeld drie weken naar Ecuador gaat, waarvan 8 dagen naar de Galapagos Eilanden en 5 dagen naar de Amazone? Dan heb je al die dagen geen auto nodig. Als je daarna bijvoorbeeld vanuit Quito de plaatsen/ steden Otavalo, Baños, Cuenca en Guayaquil bezoekt, dan heb je de auto alleen nodig om van plaats naar plaats te rijden, maar niet echt op de plaats van bestemming. Toch betaal je ook voor de auto op de dagen dat je er niet mee rijdt. En je moet je nog eens extra bijbetalen om de auto weer van Guayaquil naar Quito te laten rijden.Een onverharde weg in Ecuador

Een route die wel interessant kan zijn om met een huurauto af te leggen gaat van Quito via Cotopaxi, Quilotoa en Isinlivi naar Baños, met onderweg telkens slechts één overnachting. Voor deze bergachtige route is het wel aan te raden om een 4×4 auto te huren. Kortom, wanneer je een auto wil huren is het dus belangrijk om je af te vragen welke route je af wil leggen en hoe vaak je de auto ook daadwerkelijk wil gebruiken.

Een auto huren, of een auto met chauffer boeken?

Wanneer je relatief langzaam reist en op elke bestemming een paar dagen blijft, dan kan het voordeliger zijn om in plaats van een auto te huren, een auto met chauffeur te boeken. Ook nu kunnen jullie overal onderweg stoppen, met als bijkomende voordelen dat je de weg niet hoeft te zoeken en dat de chauffeur misschien nog wel extra bijzondere plekjes onderweg kent, waar je anders zo voorbij zou rijden. Een ander voordeel van privé vervoer met eigen chauffeur is dat deze chauffeur meerdere routes kent om van A naar B te reizen. Mochten er dus onverhoopt protesten of wegblokkades door (kleine) aardverschuivingen zijn, dan is er een goede kans dat hij/ zij een alternatieve route kan vinden.