Vrijwilligerswerk in Ecuador

Enkele tips over het doen van vrijwilligerswerk in Ecuador

Miereneter in Merazonia vrijwilligerswerk in EcuadorVrijwilligerswerk in Ecuador is erg popular. Dit is o.a. vanwege de velen opties en goede visa mogelijkheden. Wij hebben bewondering voor iedereen die vrijwilligerswerk doet en zijn/ haar tijd besteed aan het helpen van anderen.
Met Fairtravel4u willen we in de toekomst ook graag verschillende vrijwilligersprojecten in Ecuador steunen. Wij vinden het echter wel van belang dat deze projecten duurzaam zijn. En nog belangrijker, wij willen dat onze reizigers ook echt iets bij kunnen dragen.

Velen reisorganisaties bieden tegenwoordig vrijwilligers-toerism aan, omdat het goed verkoopt. Helaas zijn, zeker in korte reizen, de reisorganisatie en klant vaak degenen die hier het meest van profiteren. Sommige korte vrijwilligers tours brengen zelfs meer schade dan goed aan het vrijwilligers project…

Twee vrijwilligersprojecten in Ecuador waar wij alle vertrouwen in hebben zijn o.a. Merazonia en Amazoonico.

Meer tips over doen van vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika.

Vrijwilligersproject Merazonia

Voor vrijwilligerswerk in Ecuador werken wij al velen jaren samen met het dierenopvang centrum Merazonia. Hierdoor hebben wij er alle vertrouwen in dat onze reizigers hier ook echt een steentje bij kunnen dragen. Bekijk hier onze 44 daagse rondreis door Ecuador, inclusief Galapagos, Amazone en Vrijwilligerswerk.

Margay wilde kat in Merazonia #ecuadorrondreizen vrijwilligerswerkMerazonia is een dierenopvangcentrum in de jungle van Ecuador. Merazonia combineert de opvang van dieren uit de Amazone met de conservatie van regenwoud. De dieren zijn veelal slachtoffers van de illegale handel. Merazonia streeft altijd naar het hoogst haalbare: het terugzetten van dieren in de vrije natuur. Waar dat niet mogelijk is krijgen ze een zo natuurlijk mogelijk leven in het centrum. Merazonia is daarom al drie jaar achtereenvolgens verkozen tot beste opvangcentrum van Zuid-Amerika door het blad GHP!

Vrijwilligers zijn altijd welkom en vitaal voor de dagelijkse verzorging van de dieren. Maar ook voor studenten en onderzoekers zijn er mogelijkheden en projecten kunnen ook financieel gesteund worden. Je kunt ons werk ook steunen door te doneren, een dier te adopteren of (medische) artikelen op te sturen.

Dierenopvang

Merazonia beschermt momenteel 100 hectare regenwoud grenzend aan het Nationale Park Llanganates. Het centrum bestaat sinds 2004 en is mede opgericht door de Nederlander Frank Weijand. Merazonia bouwt grote dierenverblijven in een natuurlijke omgeving, heeft een volledig operationele kliniek ter plaatse en een permanent aanwezige dierenarts.

Handel in dieren

Het Ministerie van Milieu in Ecuador werkt daarom graag met ons samen in de strijd tegen de handel in dieren. Veel van de dieren die het ministerie confisqueert, bijvoorbeeld bij controles op de weg, worden naar Merazonia gestuurd. Momenteel heeft het centrum zo´n honderd amazonedieren onder zijn hoede, variërend van apen en papegaaien tot rolstaartbeertjes, luiaards, coaties en wilde katten zoals een poema.

Vrijlaten

Luiaard vrijlaten Merazonia vrijwilligerswerk in EcuadorTrotser is Merazonia echter op de dieren die niet meer in het park zijn. In de laatste jaren lukt het ons om een steeds hoger percentage geconfiqueerde dieren weer vrij te laten. Zo heeft het programma voor bruinrug tamarinaapjes al vier vrije groepen opgebracht, zijn er over de honderd luiaards teruggezet in de jungle en zelfs katachtigen (ocelots, margay, oncilla), otters, armadillos, rolstaart- en neusbeertjes en enkele boa´s. Recent heeft Merazonia twee baanbrekende reintroducties van brul- en wolapen tot een succesvol einde gebracht!

Rehabilitatie

Al het geld dat via vrijwilligers of donaties binnenkomt, komt direct ten goede aan de dieren. In de afgelopen jaren is er geïnvesteerd in grote onderkomens. Nu de brul- en wolapen releases zijn afgerond, staat de blik op vooruit. Er moeten een aantal verblijven worden gerenoveerd en we willen het verblijf van de capucijnerapen uitbreiden. Verder gaan we een verblijf creeren speciaal voor babydieren. Zij hebben vaak extra zorg nodig. Ook moet de kliniek gemoderniseerd worden. De Nederlandse stichting helpt om deze projecten financieel te steunen.

Voor het welzijn van de dieren laat Merazonia geen bezoekers toe in het centrum, maar geeft het wel regelmatig cursussen en lezingen aan studenten en professionals. Studenten en onderzoekers zijn zeer welkom om onderzoek te doen of stage te lopen. Neem voor mogelijkheden en voorstellen contact met ons op. Merazonia is ook actief in educationele projecten en conservatie van het regenwoud in het algemeen.

Bekijk hier de Nederlands talige website van Merazonia voor meer informatie!