Voorbereidend reisadvies over Ecuador!

Handige tips en reisadviezen om jouw Ecuador ervaring te verbeteren!

Welkom in Ecuador!

In dit artikel vindt je alle informatie om je te helpen met de voorbereiding van je Ecuador reis. Plus reisadvies om je reiservaringen in Ecuador te verbeteren. Veel van deze informatie is daarnaast ook handig voor reizen naar andere landen waar ook ter wereld.

Voorbereidingen voor je reis naar Ecuador

 

Belangrijke (reis)documenten

Sterrenwacht in Quito en reisadvies over EcuadorEén van de belangrijkste adviezen die we kunnen geven voor je vertrek naar Ecuador is om de geldigheid van je paspoort te controleren. Het is belangrijk dat je paspoort nog tenminste geldig is tot zes maanden na je geplande vertrekdatum uit Ecuador. Maak daarnaast digitale kopies van al je belangrijke papieren en stuur deze naar je email adres. Ook is het nog steeds handig om papieren kopies te maken van alle documenten die op reis van nut kunnen zijn (paspoort, verzekerings bewijs, rijbewijs, inentingen, enz.). Laat één kopie achter bij het thuisfront en neem één kopie mee op reis appart van je originele documenten.
In noodgevallen is het ook heel handig om een duidelijk lijstje te hebben met belangrijke telefoonnummers. Maakt bijvoorbeeld een lijste met nummers van thuis, je bank, credit cards, verzekering, ambassade, enz. Maak ook nu weer een digitale en papieren versie. Bekijk ook even ons visum advies voor Ecuador.

Goede reisverzekering

Zorg voor vertrek voor een goede reisverzekering. Lees de voorwaarden goed door om te kijken of deze verzekering ook alle activiteiten dekt die jij in Ecuador wil ondernemen, zoals bijvoorbeeld mountainbiken en/of duiken.

Inentingen voor Ecuador

Zorg er voor je vertrek naar Ecuador ook voor dat je over de juiste inentingen beschikt. Ga na welke inentingen je al hebt (bijvoorbeeld tegen mazelen) en of deze nog geldig zijn. Sterk aan te raden inentingen voor een reis naar Ecuador zijn daarnaast tegen Hepatitis A, Hepatitis B en tyfus.
Wanneer je het Amazone oerwoud van Ecuador wil bezoeken zijn een inenting tegen Gele Koorts en Malaria tabletten ook aan te raden.
Ook is het goed om te weten welke bloedgroep je hebt en of je allergisch bent voor bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld antibiotica. Schrijf deze informatie in het Engels en Spaans op een papiertje en bewaar deze in je portemonnee.
Houth er rekening mee dat aan de kust van Ecuador Dengue (knokkelkoorts) voorkomt. Tijdens het regenseizoen, tussen december en april, zijn er meer muggen aanwezig en is de kans op besmetting het grootst. De symptomen van Dengue zijn vergelijkbaar met die van Malaria, maar er zijn geen inentingen en er is nog geen medicijn tegen Dengue. De beste behandeling is om de koorts onder controle te houden door je lichaamstemperatuur onder controle te houden. Zorg er ook voor dat je ruim voldoende drinkt, ook al heb je geen dorst. Gebruik geen antibiotica en geen anti Malaria tabletten tegen Dengue.
De GGD is helaas niet altijd even goed geïnformeerd, dus informeer voor vertrek naar Ecuador bij verschillende bronnen over de huidige gezondheidssituatie. Combineer de informatie van de GGD met die van je huisarts, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en eventueel een tropenarts.
Een goede Engels talige website is o.a. Travel Clinic.

Ministerie van Buitenlandse Zaken en Reisadvies websites

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken met reisadvies over Ecuador.
Rijksvertegenwoordigers in Ecuador. Je kunt je voor vertrek naar Ecuador eventueel in laten schrijven bij het Nederlandse Consulaat. Zij kunnen jouw dan onderweg op de hoogte houden van politieke situaties in het land.
Twee Engels talige websites met reisadvies over rondreizen in Ecuador: een website van de Ecuadoriaanse regering en een internationale reisgids.

Het nationale noodnummer in Ecuador

• Sinds 2016 hoef je in Ecuador voor noodgevallen alleen het volgende telefoonnummer te onthouden 911.

Gezond op reis in Ecuador

Reisadviezen over eten op straat in GuamoteVeel reizigers in Ecuador krijgen te maken met diarree. Eén of twee dagen diarree is heel normaal. Dit omdat je lichaam opeens moet wennen aan ander voedsel, een grotere hoogte en andere tijdszone. Mocht de diarree langer duren, dan heb je waarschijnlijk iets verkeerds gegeten. Het kan zijn dat je een infectie hebt opgelopen die te verhelpen is met antibiotica. Het kan echter ook zijn dat je parasieten hebt. Wanneer je parasieten hebt voel je je vaak niet echt ziek en is de diarree minder dun en heftig.
Het krijgen van parasieten is niet ongewoon in Ecuador en er zijn dan ook eenvoudige en effictieve medicijnen tegen. Een goede behandeling is om eerst 2 pillen van 200 mg Albendazol (wordt ook wel Vermilife genoemd) in te nemen. De volgende dag neem je dan twee pillen van 1000 mg Pizadol in na een maaltijd. De dag erna ben je meestal al van je parasieten af.
Het goede is dat dit medicijn geen antibiotica is. Deze combiantie behandel methode tegen algemene parasieten wordt in de meeste Ecuadoriaanse farmacies voor ongeveer 4,-US$ verkocht.
Ondanks dat je het krijgen van diarree op reis niet helemaal kunt voorkomen, kun je de risico’s wel beperken. Enkele goede tips zijn o.a.:
– Vermijd het eten van koud/ lauw eten bij straat kraampjes en heel goedkope restaurants
– Drink geen water uit de kraam, behalve in de Izhcayluma Lodge in Vilcabamba
Als je langer dan twee dagen diarree hebt, ga dan bij een dokter langs.
Het is in Ecuador trouwens heel eenvoudig om in de famacies antibiotica en andere medicijnen te kopen.
Maandverband en condooms zijn ook geen probleem, maar de morning-after-pill is moeilijker te verkrijgen. De verkoop is ondertussen wel legaal, maar veel farmacies weigeren nog steeds om de pil te verkopen.

Hoogteziekte op reis

Als je op het vliegveld van Quito aankomt ben je al meteen op een hoogte van 2850 m. Daarnaast liggen populaire bestemmingen in Ecador op hoogtes tussen zeeniveau en zelfs boven de 5800 m hoogte. Hierdoor is het dus niet ongewoon dat reizigers in Ecuador te maken krijgen met een lichte vorm van hoogteziekte.
Op internet kun je heel veel informatie over hoogteziekte vinden. Helaas is deze echter niet altijd correct. Daarom hebben wij de volgende informatie over hoogteziekte samengesteld met de hulp van een Nederlandse arts, gespecialiseerd in hoogteziekte.

Klimaat in Ecuador

Ecuador ligt op de Evenaar en het regenseizoen loopt ongeveer van december t/m april. Daarnaast is ook oktober vaak een natte maand. Als je tijdens het regenseizoen door Ecuador reist moet je er rekening mee houden dat wegen regelmatig tijdelijk geblokkeerd worden door (kleine) landverschuivingen. Ook vluchten hebben tijdens het regenseizon regelmatig vertraging.
Naast de verschillende seizoenen heeft Ecuador ook 4 verschillende klimaat zones, met de volgende kenmerken:
– De Andes hooglanden en bergen (La Sierra); Afhankelijk van de hoogte is de temperatuur overdag aangenaam als de zon schijnt en er niet teveel wind is. Zodra de zon echter verdwijnt kan de temperatuur snel dalen van aangenaam in een T-shirt rondlopen, tot het koud hebben in een dikke jas. Wees in de hooglanden dus op alles voorbereid.
– Het oosten van Ecuador wordt grotendeels bedekt door Amazone Regenwoud (La Selva); Zoals de naam al zegt dit deel van Ecuador is nat. Niet alleen vanwege regelmatige regenbuien, maar ook door de hoge temperaturen in combinatie met de hoge luchtvochtigheid. Het regenseizoen in Ecuador loopt normaal ongeveer van december t/m april. Echter, door de bijzondere ligging van het Cuyabeno Amazone Reservaat ervaart dit gebied tussen december en maart juist een droge periode. Door lage waterstanden zijn in deze periode niet alle delen van het reservaat te bereiken.
– Een smalle kusstrook in het westen (La Costa); dit deel van Ecuador heeft een gematigd klimaat over het hele jaar. Wel zijn er belangrijke verschillen tussen zomer en winter. De zomer tussen december en april is vochtig en warm en regenbuien en opklaringen wisselen elkaar af. De winter tussen april en november is vochtig, bewolkd en grijs, met relatief weinig zon, maar ook weinig regen.
– De Galapagos Eilanden; deze eilandengroep op ruim 900 km van de kust van Ecuador heeft haar eigen klimaat dat beïnvloed wordt door maar liefts 4 golfstromingen. Het klimaat rond de eilanden is vergelijkbaar met de kust van Ecuador. Maar daarnaast moet je er rekening mee houden dat de maanden december t/m maart de beste zichtbaarheid onder water hebben. Augustus heeft over het algemeen de meeste wind en sterke stromingen met slecht zicht en kouder water. Het koude water trekt dan wel weer meer grote vissen en zeezoogdieren aan.
Meer informatie over het weer in Ecuador.

Begrijp Ecuador en haar cultuur

Vrouwen op een lokale markt in GuamoteVoor een betere en rijkere reiservaring in Ecuador raden we aan om je in te lezen over het land en haar gebruiken. De kennis van enkele Spaanse woorden en belangrijke zinnen geeft niet alleen meer diepgang aan je reis, maar is ook erg handig in onverwachte situaties.
Voor het oefenen van Spaanse woorden en zinnen kun je o.a. de volgende app. gebruiken: www.quizlet.com
Als je enkele Spaanse lessen wil nemen om je reiservaring in Ecuador te verbeteren, dan kunnen we een zeer goede leraar aanraden. Zijn naam is Sam en hij geeft o.a. Spaanse lessen via Skype. Je kunt direct contact met hem opnemen via skypispanish@gmail.com of wij brengen jullie in contact.
Ook al spreek je Spaans is het nog steeds lasting om in Ecuador en het grootste deel van Latijns-Amerika om de weg te vragen. Het gebeurd nog regelmatg dat je gewoon een richting op gestuurd wordt, omdat men geen nee wil zeggen, maar eigenlijk niet weet waar je naartoe wilt. Een goede plattegrond, Google Maps en/of Mapsme zijn daarom erg handig.

Mee op reis naar Ecuador

Advies over wat je het beste mee op reis naar Ecuador kunt nemen hangt natuurlijk af van welke delen van Ecuador je bezoekt, wat je gaat doen en hoe lang je blijft. De lijst hieronder is dan ook alleen bedoeld om een goede indruk te geven.
– Geldig paspoort
– Contact informatie van je reisverzekering
– Bewijs van je inentingen en bloedgroep
– Een internationale studentenkaart (www.isic.org) wanneer je deze hebt en naar de Galapagos Eilanden wilt
– Een comfortabele grote rugzak, of andere grote reistas die je eenvoudig zelf kunt dragen
– Een kleine dagrugzak
– Goede (wandel) schoenen
– Sandalen of slippers
– Een warme jas of fleece en één of twee warme truien voor de avonden
– Een regenjas of regen poncho
– A small day (back)pack
– Twee of drie paar lichte snel drogende lange broeken
– Twee korte broeken
– 4 T-shirts (T-shirts zijn ook mooie souvenirs om in Ecuador te kopen)
– 2 Dunne shirts met lange mouwen (tegen muggen)
– Een goede fotocamera, met extra batterijen en de mogelijkheid om regelmatig eenvoudig back-ups van je foto’s te maken
– Goede bescherming tegen de zon en muggen (is duurder in Ecuador)
– Een waterfles of bidon van minimaal 1 liter
– Twee kleine omzetstekkers voor je electrische aparaten (of in Ecuador kopen)
– Een klein Spaans woorden boekje met Spaans op reis
– Zwemkleding
– Een hoofdlamp of kleine zaklamp
– Een spel kaarten

Na aankomst in Ecuador

Aankomst in Quito of Guayaquil

Cotopaxi uitzicht vanaf vliegveld Quito Ecuador reisadviesVoordat je aankomt op het vliegveld van Ecuador krijg je twee papiertjes die je in moet vullen. Eén is een douane formulier en het andere een immigratie formulier. Op het douane formulier kunnen de meeste toeristen gewoon overal “nee” aankruizen en daarna tekenen. Behalve alsje iets van meer dan 10.000 US$ het land in wil brengen, maar details hierover kun je beter van te voren aan de douane vragen.
Het immigratie formulier vraagt naast je persoonsgegevens vaak ook waar je verblijft, hoe lang je in Ecuador verblijft en hoeveel je ongeveer uitgeeft. Als adres geef je gewoon het adres van je eerste hotel op. Hoe lang je precies in Ecuador verblijft geeft niemand echt om. Neem je tijd ruim en kies voor 30, 60 of 90 dagen wat jouw het beste uitkomt. Je uitgaven rond je af op 500 US$ per twee weken.
Als je bij de immigratie aankomt en de immigratie medewerker vraagt hoe lang je in Ecuador gaat verblijven, dan antwoord je gewoon hetzelfde, 30, 60 of 90 dagen.
Zodra je een stempel in je paspoort en op je immigratie formulier onvangt is het goed om hier meteen een foto van te maken. Zelfs wanneer je paspoort nu gestolen wordt, kun je toch nog aantonen dat je tenminste legaal het land bent binnengekomen.
Het vliegveld van Quito ligt eigenlijk in Tababela. Het is een relatief klein, modern en veilig vliegveld in the middle of nowhere. Een transfer van het vliegveld naar het centrum van Quito kan tussen de 25 en ruim 60 minuten duren, afhankelijk van het verkeer.
Houd er rekening mee dat het vliegveld van Quito op een hoogte van 2850 m boven zeeniveau ligt. Als je op zeeniveau in het vliegtuig gestapt bent, dan ga je dit hoogteverschil de eerste dagen zeker voelen. Helemaal wanneer je de trap in het hotel oploopt en/of wanneer je door de steile straten van het koloniale centrum loopt. Ons advies is dus om het gewoon rustig aan te doen en je lichaam aan de hoogte te laten wennen.
Het vliegveld van Guayaquil ligt aan de rand van deze milioenen stad en op 15 minuten lopen van het grote busstation. Het gebied is echter niet echt veilig om zomaar rond te lopen. Het vliegveld zelf is wel veilig. Het is niet groot, maar het heeft alles wat een reiziger op doorreis mag verwachten.
Guayaquil ligt op zeeniveau aan de kust van de Stille Oceaan, je zult dus geen last hebben van de hoogte.

WC’s in Ecuador

De wc’s en het rioleringssysteem in Ecuador zijn niet ontworpen voor het verwerken van wc-papier. Wanneer je wc-papier in de pot gooit is de kans groot dat het water niet wegstroomd en de pot overloopt. Gooi je wc-papier daarom in een apparte afvalemmer naast de wc.
Als je ergens van een openbare wc gebruik maakt is er vaak geen wc-papier aanwezig. Neem dus voor de zekerheid altijd een rolletje wc-papier in je handbagage mee.

De munteenheid in Ecuador

Geschiedenis van QuitoDe eerste munteenheid van Ecuador werd Peso genoemd. In 1884 werd de naam vervangen door Sucre.
Toen in 1932 de officiele buitenlandse wisselkoersen werden geadopteerd, werd de koers voor de Sucre vastgesteld op 5,95 Sucre voor 1 US dollar. Na een snelle waardevermindering in de jaren 80 en 90 besloot president Jamil Mahuad om de Sucre te vervangen voor de US dollar. Dit in een laatste poging om de inflatie in Ecuador een halt toe te roepen. Toen in het jaar 2000 de Sucre door de USD vervangen was haar waarde slechts 25000 Sucre tegenover 1 USD!
Wanneer je rondreisd door Ecuador is het beter om geen biljetten van 50 of 100 USD opzak te hebben. Veel zaken hebben namelijk regelmatig weinig wisselgeld. Gelukkig geven de meeste pinautomaten in Ecuador biljetten van 20 USD.

Geld wisselen

Ons advies is om op reis in Ecuador gebruik te maken de velen pinautomaten. Maar wanneer je toch geld wil wisselen doe dit dan in officiele wisselkantoortjes (Casa de Cambio). Banken geven vaak een slechtere wisselkoers. Wisselkantoren en banken in Ecuador zijn open tijdens kantooruren van maandag t/m vrijdag en op zaterdag in de ochtend.
Voor de laatste wisselkoers tussen Euro’s en USD kun je Google gebruiken.

Gebruik van Credit Cards

De volgende credit cards worden over het algemeen in Ecuador geaccepteerd: Visa, Master Card, Electron, American Express, Diner’s Club en Maestro. Van deze kaarten wordt Visa het meeste geaccepteerd. Enkele banken en winkels accepteren helaas nog geen Master Card.
Voor betalingen met credit card in een restaurant of hotel in Ecuador wordt er regelmatig 3 tot 5% extra kosten gerekend.

Pinautomaten in Ecuador

De meeste pinautomaten accepteren buitenlandse bankpasjes en credit cards o.a. van de Rabobank, ABN, Cirrus, Maestro, Visa, Electron, Master Card, Nyse, Plus en ING. Nieuwe V Pay pinpassen van ING hebben echter nog wel regelmatig problemen met pinautomaten in Ecuador.
De beste pinautomaten om geld te pinnen zijn die van de Pichincha Bank. Deze automaten rekenen niet extra voor het opnemen van geld en je kunt maar liefst 500 USD per keer pinnen. Banco de Austro rekend ook geen extra pinkosten meer, maar je kunt bij deze bank, net als bij de meeste slechts 200 USD per keer pinnen. Banco de Guayaquil en verschillende andere banken rekenen tussen de 1,50 en 2,- USD voor geldopnemen.
Als je geld opgenomen hebt kun je het beste teruggaan naar je hotel, een grote winkel binnen lopen, of een restaurant binnengaan. Ga niet doelloos door de stad lopen. Misschien heeft iemand met slechte bedoelingen jou zien pinnen en wordt je gevolgd om daarna beroofd te worden.

Communicatie tijdens het reizen

De meeste hostels en hotels in Ecuador hebben gratis WiFi. Daarnaast heeft ook het mobiele telefoonnetwerk over het grootse deel van Ecuador bereik. Behalve diep in de Amazone, of hoog in de bergen, maar daar moet je gewoon van de natuur genieten.
Vanwege het goede mobiele netwerk en uitgebreidde aanwezigheid van WiFi is het ook in Ecuador populair om Whatsapp te gebruiken.
Een belangrijk gegeven is echter dat men in Ecuador, net als in delen van de V.S. gebruik maakt van een 850 MHZ mobiel netwerk. Velen telefoons in Nederland werken op de volgende drie frequenties: 900, 1800 en 1900 NHZ. Voor Ecuador heb je vier banden nodig. Ons advies is voor vertrek naar Ecuador na te gaan welke frequenties je telefoon kan gebruiken.
Nieuwe regeringsregels tegen de georganiseerde misdaad hebben het helaas moeilijker gemaakt om als buitenlander zomaar een nieuwe chip te kopen. Je moet hiervoor nu met je paspoort en een kleuren kopie naar één van de hoofdkantoren van bijv. Movistar of Claro. In de rij wachten, formulieren invullen en een paar US$ betalen.
De internationale telefooncode voor Ecuador is 00593.

Electriciteit in Ecuador

Stekker advies voor EcuadorDe electriciteit in Ecuador wordt bijna geheel opgewekt door waterkrachtcentrales. Ecuador wekt zelfs zoveel electriciteit op dat ze een deel aan haar buurlanden verkoopt.
In Ecuador gebruikt men net als in de V.S. 110 Volt en platte stekkers. Dit is echter geen probleem voor het gebruik van Nederlandse spullen die op 220V werken. Eventueel gaat het opladen wat langzamer, maar verder geen problemen in gebruik. De platte omzetstekkers kun je eenvoudig in Ecuador kopen.

De Ecuadoriaanse post

Post uit, maar vooral in Ecuador wordt regelmatig vertraagd. Dit doordat de posterij niet goed georganiseerd is en te weinig mankracht heeft. Reken op ongeveer 3 weken tussen versturen en ontvangen. Het is niet aan te raden om waardevolle spullen naar Ecuador op te sturen. Er is een kans dat het zoek raakt, of dat de douane het achterhoud.
Post vanuit Ecuador is ook duur. Het versturen van een kaart naar Nederland kost 3 US$

Rondreizen in Ecuador

Busreizen in Ecuador

De qualiteit van de bussen in Ecuador is de afgelopen jaren verbeterd. De busservice in Ecuador is echter nog steeds niet zo goed als bij de lange afstandsbussen in bijvoorbeeld Colombia, Chili, Argentinië en vooral Peru. De hoofdreden is waarschijnlijk omdat deze busservice in Ecuador niet echt nodig is. De reistijden in Ecuador zijn over het algemeen (veel) korter. Het is voor het bedrijfsleven in Ecuador daardoor eenvoudiger om met eigen auto van stad naar stad te reizen.
Daarnaast is er ook een praktisch probleem. Velen smalle bochtige wegen en vooral lage tunnels zorgen ervoor dat de wegen in Ecuador niet echt geschikt zijn voor de grote luxe touringcar bussen. Wanneer de luxe Cruz del Sur busmaatschappij vanuit Peru, door Ecuador naar Colombia reist, zetten zij dan ook niet hun dubbeldekker bussen in.
Een ander verschil tussen de busmaatschappijen in Ecuador en bijvoorbeeld Peru is dat in Ecuador de meeste bussen overal onderweg stoppen om passagiers op te pikken. In Peru doen de meeste busmaatschappijen, en zeker de betere, dit juist niet.
Bus naar Guamote, lokaal transport in EcuadorHoe meer stops een bus onderweg maakt om passagiers, of zelfs verkopers in en uit te laten stappen hoe beter je op je baggage moet letten. Je bent regelmatig één van de weinige toeristen in de lokale bussen in Ecuador, waardoor je opvalt. Zakkenrollers in bussen zijn helaas heel handig. Leg daarom nooit waardevolle spullen in de baggage rekken boven je hoofd. Bewaar ook niets onder je stoel, want de persoon achter je kan daar ook bij komen. Bewaar je handbaggage op schoot, of tussen je benen met je been door een band. Pas extra op wanneer verkopers de bus inkomen. Deze verkopers zijn vaak eerlijk, maar dieven proberen van de extra drukte in de bus gebruik te maken. De snack verkopers zijn trouwens wel handig als je net dorstig en/of hongerig bent.
De busdienst tussen tussen Quito en Otavalo is helaas populair bij dieven die de bus in en uitlopen. Enkele doen zich zelfs voor als helper van de chauffeur. Laat je baggage hier niet uit het oog totdat het ruim onderin de bus dicht is. Deze rimte onder in de bus is veilig tegen diefstal.
Bewaar echter geen breekbare spullen onderin de bus want deze ruimte wordt soms letterlijk volgepropt. Vermijd de eerste vier zitplaatsen in de bus. Deze zijn niet alleen heel dicht bij de uitgang, maar hebben ook vaak weinig beenruimte. Daarnaast zijn deze regelmatig bestemd voor oudere en zwangere passagiers. Vermijd ook de achterste zitplaatsen, omdat de meeste bussen hun wc achterin de bus hebben.

De kwaliteit van een busrit in Ecuador hangt heel sterk af van de chauffeur en zijn helper. De bussen zijn comfortabel genoeg om enkele uren in te zitten en van de prachtige uitzichten onderweg te genieten, terwijl een verkoper met water en pinda’s langskomt. Het kan echter voorkomen at de tv, of radio, of zelfs allebij te hard staan (oordoppen). Het kan ook voorkomen dat de airco veelte hoog staat en/of de knop kapot is. Zorg dat je jezelf in laagjes kleed en voorbereid bent. Neem voor de zekerheid ook een rolletje tape mee om de airco af te kunnen plakken.

Busstations

Busstations in Ecuador zijn vaak aan de randen van de steden. Ze zijn de afgelopen jaren veiliger geworden, maar toch zijn het nog steeds geliefde plaatsen voor mogelijke zakkenrollers. Let in drukke plaatsen met zeel reizigers altijd extra op je spullen.

Reis in Ecuador trouwens zo min mogelijk met de drukke lokale stadsbussen, zeker wanneer je baggage bij je hebt. Deze bussen zijn helaas zeer populair bij ervaren zakkenrollers.

Nieuwe busservices in Ecuador

Tegenwoordig worden er tussen de grote steden steeds vaker directe pendeldiensten aangeboden. Vaak zijn dit mini busjes met 8 pasagiers die in elke stad hun eigen kleine veilige busstop hebben. Probleem is wel dat velen van deze nieuwe maatschappijen (nog) niet helemaal legaal zijn. Ook rijden sommige chauffeurs (veel) te hard.
Transporters Loja heeft ondertussen ook enkele rechtstreekse busservices in Ecuador. Daarnaast heeft Transporters Loja sinds 2017 de eerste lange afstandsbussen in dienst genomen die 3 in plaats van 4 stoelen in de breedte hebben. Deze comfortabele busservice rijdt o.a. ‘s nachts tussen Quito en Loja.

Taxi services

Taxi reizen in Cuenca EcuadorDe meeste taxi’s in Ecuador zijn veilig. Daarnaast zorgen wij meestal voor de transfers van onze klanten. Als je vanuit je hotel vertrekt kun je altijd aan de receptie vragen om een taxi te bellen en meteen een prijs af te spreken. Als het erg laat is en je vertrekts vanuit een restaurant, bar, of disco dan kan men daar vaak ook een taxi voor je regelen. Maar wanneer je in de stad bent en zelf een taxi wil nemen dan hebben we een paar tips. Kies een taxi die er ook echt als taxi uitziet, met een bordje op het dak en nummers op de zijkanten. Daarnaast zijn alle officiele taxi’s in Ecuador tegenwoordig verplicht om naast een taximeter ook een dashboard camera te hebben. Stap niet in een taxi die deze niet heeft.
Helaas wordt er soms nog steeds af en toe gesjoemeld met de taximeters. Maak voor langere ritten daarom nog steeds een afspraak met de taxichauffeur over de prijs.
Uber service nu ook in Ecuador aanwezig.

Over straat lopen in Ecuador

Als je in Ecuador over straat loopt, probeer dan de zoveel mogelijk de lokale cultuur te respecteren. Probeer bijvoorbeeld niet te opvallend gekleed te gaan. Ga als vrouw bijv. niet te sexy gekleed over straat en ga als man niet zonder shirt over straat, ook al is het warm.
Bij backpackers populaire hippie kleding word door de meeste Ecuadorianen als vodde beschouwd. Draag op straat daarentegen ook geen opzichtige dure sierraden. Als jij je minder opvallend kleed en gedraagd zul je meer gerespecteerd worden en ben je ook minder snel een doelwit van zakkenrollers.
Neem wanneer je de straat op gaat alleen mee wat je nodig hebt. En als je waardevolle spullen bij je hebt, loop hier dan niet mee te koop. Niet iedereen hoeft te weten dat je een dure smartphone, camera en/of laptop bij je hebt. Bewaar cameras en smartphones ook niet in de zijzakjes van je rugzak die bestemd zijn voor waterflesjes. Dit klinkt misschien logisch, maar toch zie ik het nog vaak gebeuren…
Officieel moet iedereen in Ecuador op straat zijn/ haar identiteitsbewijs bij zich hebben. Maar als toerist zal echt niemand jouw op straat om je paspoort vragen. Neem voor de zekerheid wel altijd een papieren kleuren kopie mee. Dit is vooral ook handig voor als je gaat stappen, omdat je in Ecuador tegenwoordig bij het binnengaan van uitgaansgelegenheden een identiteitsbewijs moet laten zien.
Neem als je gaat stappen een kleine portemonnee mee met genoeg geld voor de avond, een taxi, een kopie van je paspoort en een kaartje van het hotel.

Wanneer is het veilig op straat?

Quito veiligheids advies Ecuador reizenVaak wordt op reis in Ecuador gezegd dat je in het donker niet zomaar de straat op moet gaan. Het is echter niet altijd zo dat deze straten in het donker minder veilig zijn dan overdag. Veel van de veiligheid op straat hangt af van de ligging en het publiek dat je op straat tegenkomt. Zo kan een uitgaans buurt in Quito aan het begin van de avond veiliger zijn dan op een zondagmiddag als er niemand rondloopt.
Als er op straat een gezellige drukte is met koppels, families en kantoorpersoneel dan is het vaak veilig. Je zult hier niet zomaar overvallen worden. Wel moet je altijd opletten voor zakkenrollers, maar dat is in elke stad ter wereld. Mocht het echter stil zijn op straat, dan is dit vaak geen goed teken en kan het zijn dat je in een verkeerde buurt beland bent. Het is dan beter om terug te gaan naar waar het drukker was.
Aan de andere kant, te grote drukten zoals grote menigten (protesten) kun je ook beter vermijden. Wees ook extra alert voor zakkenrollers in (overdekte)markten.
Tussen middenacht en zonsopkomst is het in de steden beter om een taxi te nemen en tenminste nooit alleen over straat te gaan.
Hier vind je meer informatie over veiligheid in Ecuador en op onze andere website vind je tips van alleen reizende vrouwen over veiligheid in Ecuador Zuid-Amerika.

Het geven van fooien/ tips

Het geven van fooien komt eigenlijk niet uit de Ecuadoriaanse cultuur. Het is waarschijnlijk het land in gebracht door toeristen uit de Verenigde Staten en begint wel steeds populairder te worden. Het gekke is echter dat vooral de dure (toeristen) restaurants nu regelmatig een 10% fooi verwachten, terwijl kleine goedkope lokale restaurants gek opkijken wanneer je hen een fooi geeft.
Het is belangrijk om te onthouden dat sommige toeristen restaurants de fooi al op de de rekening zetten. Hierdoor wordt je dus verplicht om een fooi te geven ook al was de service niet goed. Dit mag echter alleen waneer het op de menukaart vermeld wordt anders kun je weigeren om de fooi te betalen.
Nog niet zo lang geleden was het in duurdere restaurants in Ecuador normaal om hun prijzen zonder belasting te vermelden. Aan het einde van maaltijd werd er dan dus zomaar 12% extra bij de rekening opgeteld. Soms zelfs 22% als men ook de fooi al inclusief deed. Gelukkig is dit al veel minder geworden. Toch is ons advies om in duurdere restaurants in Ecuador goed op de kleine lettertjes op hun menukaart te letten. Goedkope restaurants hebben dit probleem niet.
Waneer je in hotels verblijft is het nu gebruikelijk om een kleine tip voor de kamermeisjes achter te laten. Nutuurlijk mits deze hun werk goed gedaan hebben. Eén US$ per nacht per kamer is gebruikelijk. Je kunt het geld op het nachtkastje laten liggen.
Gidsen en privé chauffeurs in Ecuador hebben een goed salaris, maar zijn ondertussen wel gewend om fooien te ontvangen. Vijf tot max. 10 US$ per volle dag voor zijn/ haar service is genoeg. Maar, weer alleen wanneer hun service de fooi ook waard is.
Taxi chauffeurs hoef je niet te tippen.

Winkelen in Ecuador

Winkelen op toeristen markt in Otavalo EcuadorDe winkels in Ecuador hebben vaste prijzen, maar wanneer je naar de markt gaat is het normaal om iets van de prijs af te dingen. Bij lokale markten is dit maar weinig, maar op toeristenmarkten kun regelmatig een mooie korting krijgen. Ecuador is echter niet zoals enkele Aziatische landen waar je als tourist meer dan 50% af kunt/ moet dingen. Afhankelijk van wat en waar je koopt kun je ongeveer 10 to 20% van de prijs af krijgen. Als je meerdere produkten koopt kan er vaak wel meer van de prijs af.
Ons advies is om altijd even rond te lopen en bij verschillende kraampjes om prijzen te vragen.

Drugsgebruik

De wet in Ecuador is nog niet helemaal duidelijk over het gebruik van marijuana. Het is oogluikend toegestaan, maar men weet niet echt goed hoe men hier mee om moet gaan.
Doordat het drugsgebruik in zijn geheel de afgelopen jaren in Ecuador sterk gestegen is, gaan er ook weer stemmen op om de regels aan te scherpen. Een nieuw drugsbeleid lijkt helaas ook wel nodig te zijn. Niet zozeer vanwege het marijuana gebruik, maar meer omdat dat ook het gebruik van cocaine sterk toegenomen is. Sommige toeristen gaan nu zelfs speciaal naar de kustplaats Montanita, omdat ze weten dat ze daar goedkoop aan marijuana en cocaine kunnen komen. Dit is natuurlijk geen goede reclame. De kwaliteit van de drugs is daarnaast vaak laag of zelfs slecht, wat extra gezondheidproblemen op kan leveren.
Voor je gezondheid en veiligheid is ons reisadvies om in Ecuador geen drugs te gebruiken. Daarnaast wil je ook zeker niet in een Ecuadoriaanse gevangenis belanden.

Geestverruimende planten

Een relatief nieuwe trend in Ecuador is het aanbieden van spirituele ceremonies en zelfs retraites. Vaak wordt voor deze spirituele ervaringen een extract van de San Pedro cactus en/of de Ayahuasca liaan gebruikt. Volgens de verkopers van de retraites zijn dit geneeskrachtige planten. De geesten van deze planten kunnen jouw na zeggen genezen van stress en zelfs fysieke problemen.
San Pedro en Ayahuasca worden waarschijnlijk al duizenden jaren door een klein deel van de inheemse bevolking als geestverruimende middelen in ceremonies in Ecuador gebruikt. Het zijn beide sterke geestverruimende middelen en het gebruik is niet zonder risico.
De meeste toeristen hebben gewoon een goede of slechte ervaring met deze drugs. Maar de drugs kan ook blijvend geestelijk letsel veroorzaken. Zeker wanneer men deze drugs vaker gebruikt en zonder hulp van een echt ervaren shamaan.
De meeste retraites zijn geldklopperij, want wanneer het niet helpt, dan wordt de schuld bij jouw gelegd. Men zegt dan dat je er nog niet klaar voor bent en je misschien volgend jaar terug moet komen.
Ons reisadvies voor Ecuador is dat je heel voorzichtig moet zijn met het gebruik van San Pedro en Ayahuasca. Als je eens deel wil nemen aan een ceremonie, zorg er dan voor dat je dit onder zeer ervaren en goede begeleiding doet.

Bezoek onze volgende pagina over de Galapagos voor interessante informatie en handig reisadvies voor een bezoek aan de bekende Galapagos Eilanden.