Veiligheid in Ecuador
Tips voor veilig reizen in Ecuador
Hoe is het gesteld met de veiligheid in Ecuador? Als je dit online op gaat zoeken dan kom je waarschijnlijk meer negatieve, dan positieve verhalen tegen. Mensen delen nu eenmaal graag hun negatieve ervaringen. En dit wordt dan ook nog regelmatig aangedikt om meer aandacht te krijgen.
De website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zou uitkomst moeten bieden met informative over de veiligheid in Ecuador. Maar helaas is de informatie op deze site hopeloos verouderd. Daarnaast probeerd de regering zich in te dekken en zal daarom liever teveel dan te weinig waarschuwen.
Natuurlijk ken ik ook alle verhalen over berovingen, diefstal en gedrogeerd worden in Ecuador. Ik weet dat het helaas gebeurd, maar in verhouding met de hoeveelheid reizigers die Ecuador bezoeken valt het wel mee met de onveiligheid.
Zelf reis ik al sinds 2004 regelmatig in Ecuador. Ik heb een paar jaar in de Amazone van Ecuador als vrijwilliger gewerkt. Ik heb groepsreizen in Ecuador begeleid en rondreizen georganiseerd.
In al die jaren ben ik één keer beroofd tijdens een wandeling. Ook heeft men één keer iets uit het voorvak van mijn rugzak gestolen tijdens een busrit. De rugzak stond naast me en ik had mijn arm er doorheen, maar ik lag te slapen…
Veel berovingen vinden plaats door onwetendheid en onoplettendheid. Daarom wil ik hieronder een aantal tips geven om jullie veiligheid tijdens het reizen in Ecuador te verhogen. De meeste reistips gelden eigenlijk voor elke reis waar ook ter wereld.
Goed voorbereid op reis naar Ecuador
1- Goede reisverzekering
Klinkt logisch, maar zorg voor een goede reisverzekering. Het is belangrijk om vooral de voorwaarden goed door te lezen. Het kan namelijk zijn dat jouw reisverzekering geplande activiteiten (mountainbiking, raften, duiken, enz.) niet dekt.
2- Informeer jezelf over Ecuador
Lees jezelf goed in over de actuele veiligheid in Ecuador (politieke situatie enz.). Weet waar je naartoe gaat, wat de lokale gebruiken zijn en leer meer over de cultuur ter plaatse. Zeker voor vrouwen is het belangrijk om rekening te houden met de macho cultuur in Ecuador. Meer informatie en tips van alleen reizende vrouwen in Zuid-Amerika.
3- Kopieer belangrijke informatie
Maak een lijstje met belangrijke informatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn: de noodnummers van je bank en credit card(s); verzekerings gegevens en noodnummer; contactgegeven van het consulaat in Quito en het noodnummer (911) in Ecuador.
Daarnaast is het aan te raden om digitale foto’s te maken van al je belangrijke papieren, zoals paspoort, rijbewijs, verzekering, enz. Stuur deze foto’s dan in een e-mail naar je mailbox. Zo kun je deze kopies nooit kwijtraken.
Ook is het goed om na aankomst in Ecuador, een digitale foto van de stempel in je paspoort te maken. Mocht je je paspoort kwijtraken, kun je toch altijd bewijzen dat je legaal Ecuador ingekomen bent.
Ah, het is ook belangrijk om je bank te informeren dat je naar Ecuador reist. Veel bankpasjes zijn automatisch geblokkerd voor gebruik in Zuid-Amerika.
4- Informeer het thuisfront
Zeker als je ongeorganiseerd op reis gaat door Ecuador is het belangrijk om het thuisfront te informeren. Laat hen weten waar je naartoe gaat en maak afspraken over hoe vaak je contact opneemd. Lees hier voor meer tips en reisadviezen voor een goede voorbereiding van je Ecuador reis.
Veiligheid na aankomst in Ecuador
5- Op het vliegveld in Ecuador
De vliegvelden in Quito en Guayaquil zijn modern en veilig. Op beide vliegvelden kun je officiele taxi’s bestellen die wel wat duurder zijn dan de taxi’s op straat. Vanuit het vliegveld van Quito vertrekt ook regelmatig een directe bus naar het centrum.
Toch raad ik aan om van te voren een transfer te regelen. Na een lange vlucht ben je vaak vermoeid en is het veel relaxter om je geen zorgen te hoeven maken over een transfer.
6- Kies je eigen taxi
Taxi’s in Ecuador zijn de laatse jaren veiliger geworden. Daarnaast hebben alle officiele taxi’s nu een taximeter en zelfs een camera in de taxi. Helaas werken niet alle meters even goed en is het soms gewoon beter om van te voren een prijs af te spreken.
Hotels, restaurants en bekende uitgaansgelegenheden werken vaak samen met betrouwbare taxichauffeurs die zij voor je kunnen bellen.
Maar hoe kies je een taxi als je in de stad bent? Het is aan te raden dat je zelf je eigen taxi kiest. Stap niet in een taxi die op jou ‘staat te wachten’ (behalve wanneer deze gereserveerd was). Kijk ook of de taxi een taximeter en camera heeft, dit is bij wet verplicht. Daarnaast, wanneer de taxichauffeur je niet aanstaat, kies dan gewoon een ander.
7- Veiligheid in Ecuadoriaanse bussen
Ook de bussen in Ecuador zijn de laatse jaren veiliger geworden. Alle baggage die onder in de bus gaat ligt daar dan ook veilig. Oke, het is wel belangrijk dat je géén breekbare spullen onderin de bus opbergt, want men doet niet voorzichtig met je baggage.
In de bus zelf moet je helaas nog wel goed op je spullen letten. Zeker op het traject tussen Quito en Otavalo. Ik heb hier ook al klanten gehad van wie hun cameras gestolen werden. Zij hadden deze in hun rugzakken in het bagagerek boven hun hoofden opgeborgen.
Bussen in Ecuador stoppen regelmatig om mensen langs de kant van de weg in en uit te laten stappen. Ook komen er regelmatig verkopers de bus in die etensware proberen te verkopen. Doordat iedereen zomaar in en uit kan stappen is het voor ervaren dieven eenvoudig om spullen uit bagagerekken te stelen. In Ecuadoriaanse bussen moet je dus nooit waardevolle spullen boven je hoofd opbergen!
Als de ruimte onder je stoel van achteren open is, dan kun je beter ook geen spullen onder je stoel bewaren. Het beste is om je waardevollen spullen op je lichaam te bewaren en je handbagage tussen je benen, met één van de banden om je been geslagen.
Extra informative over stadsbussen: De kans dat je in Ecuador in een stadsbus gerold word is groot, zeker in Quito. Stadsbussen zijn vaak overvol. Dit maakt het voor zakkenrollers relatief eenvoudig maakt om hun ‘werk’ te doen. Reis alleen met stadsbussen wanneer je geen waardevolle baggage bij je hebt.
8- Let op je baggage
Het klinkt logisch dat je altijd op je spullen moet letten. Maar in mijn ervaringen als reisbegeleider heb ik gemerkt dat dit niet altijd zo is. Reizigers keren nog regelmatig hun rug naar hun baggage. Of als ze met meerdere reizen, dan verwacht men dat iemand anders wel op hun baggage let. Ga hier nooit van uit! Mocht het nodig zijn vraag dan specifiek of iemand even op jouw baggage kan letten.
Ook is het in Ecuador normaal dat taxichauffeurs, hotelbedienden en bus-assistenten je bagage overpakken en hiermee weglopen. Meestal is dit geen probleem. Maar sinds je niet weet of de persoon die jouw baggage draagt ook echt voor die taxi, bus, of dat hotel werkt, kun je beter bij de persoon en je baggage blijven.
9- Berg waardevolle spullen goed op
Terwijl je rondreist door Ecuador is het best om je waardevolle spullen op je lichaam te bewaren. Velen gebruiken een moneybelt, zelf geef ik de voorkeur aan een tasje dat ik onder mijn arm kan dragen.
Als je geld in de kluis achterlaat moet dit geld officieel eerst geteld worden. Het hotel tekend daarna voor het bedrag dat jij in hun kluis opbergt. Eenvoudiger is als je je geld en/of waardevolle spullen eerst verzegelt. Dit kan bijvoorbeeld in een plastic zak met tape er omheen.
Omdat er in Ecuador genoeg pinautometen zijn is het beter en veiliger om nooit veel geld opzak te hebben. Je meest waardevolle ‘spullen’ zijn vaak je paspoort, smartphone en je foto’s.
Officieel moet je op straat in Ecuador altijd een identiteitsbewijs kunnen tonen. Echter geen enkele politieagent in Ecuador zal jouw om je identiteitsbewijs vragen. Mocht dit toch gebeuren, dan is dit waarschijnlijk een corrupte agent. Wel is het goed om altijd een kleuren kopie van je paspoort bij je te hebben. Ook uitgaansgelegenheden in Ecuador vragen tegenwoordig om een identiteitsbewijs. Voor buitenlanders is een kopie gelukkig voldoende.
10- Draag waardevolle spullen niet te opzichtig
Je hoeft in Ecuador dus nooit veel geld opzak te hebben. Maar het kan zijn dat je een laptop, dure smartphone, of zelfs sieraden mee hebt. Een tip om je veiligheid op straat in Ecuador te vergroten is om je waardevolle spullen niet te opzichtig te laten zien. Het gebeurd regelmatig dat reizigers hun waardevollen spullen opzichtig in hun kamer laten liggen. Als je niet op je kamer bent, berg waardevolle spullen dan altijd op. Hotel personeel in Ecuador is vaak (oke, niet altijd, maar meestal wel) te vertrouwen. Het probleem is dat kamermeisjes vaak de gewoonte hebben om tijdens het schoonmaken verschillende deuren open te laten staan. Iedereen kan zo in en uit de kamer lopen.
De beste bescherming tegen beroving is vaak wanneer men niet weet dat er iets te stelen valt. Als je de straat op gaat neem dan ook niet meer mee dan je nodig hebt en draag geen opzichtige sieraden. Ga na het pinnen ook meteen terug naar je hotel om je geld achter te laten. Of ga bijvoorbeeld een restaurant of zelfs winkel in waar je het geld uitgeeft. Ga niet door de stad slenteren als je net gepind hebt. Het kan zijn dat je achtervolgd wordt door een dief die jou heeft zien pinnen…
Probeer ook te voorkomen dat verkopers kunnen zien wanneer je veel geld opzak hebt. Bijvoorbeeld door op een markt uitgebreid geld uit je moneybeld te halen…
Een tip
kan zijn om een extra portemonnee te gebruiken voor regelmatige uitgaven. Eventueel kun je hier zelfs verouderde bankpasjes in stoppen voor wanneer je beroofd word. In het uitzonderlijke geval dat je op straat beroofd wordt is het namelijk beter als je de overvaller iets van waarde kunt geven. Als je niets kunt geven kunnen ze gaan zoeken en/of kwaad worden. Een portemonnee met een paar tientjes en verouderde pasjes is voor hen toch een buit en beter dan niets.
11- Draag je rugzak van voren
In drukke gebieden in Ecuador is het veiliger om je dagrugzak op je buik dragen, met de ritssluiting naar beneden. Als de ritssluiting omhoog staat is het namelijk gemakkelijker om deze naar beneden open te trekken. Bewaar ook geen camera’s of smartphones in zijvakken van je rugzak die bestemd zijn voor waterflessen.
12- Back-ups van je foto’s
Zoals ik al eerder schreef behoren je foto’s tot de belangrijkste zaken die je op reis kwijt kunt raken. Waardevolle spulen worden vergoed door je verzekering en een tijdelijk paspoort kan door het consulaat in Ecuador geregeld worden. Verloren foto’s krijg je echter nooit meer terug. Maak daarom regelmatig back-ups van je digitale foto’s, zowel van je camera als Smartphone.
13- Vermijd verlaten straten en grote menigten
Een veel gelezen tip in reisgidsen is dat je het beste in het donker niet meer over straat loopt. Deze tip is echter niet helemaal correct. Sommige straten zijn in het begin van de avond zelfs veiliger dan vroeg in de ochtend, of tijdens lunchtijd…
Een goede indicatie voor de veiligheid op straat in Ecuador is de hoeveelheid ‘verkeer’ op straat.
Straten waar geen andere voetgangers lopen en waar weinig tot geen verkeer is, kun je op dat moment beter vermijden. Het kan echter zijn dat deze zelfde straat aan het begin van de avond gezellig druk wordt met winkelende koppels en gezinnen. Dit is een ideaal publiek om aan te geven dat het veilig is op straat. Natuurlijk kunnen er nog altijd zakkenrollers aanwezig zijn, maar dat voorkom je nooit.
Daarnaast is het ook best om voorzichtig te zijn in (grote) menigten. Vermijd ten alle tijden demonstraties en let extra op je spullen bij een straat optreden.
14- Laat je niet afleiden
Laat je niet afleiden door de ‘spuug-‘ of ‘spuittruc’. Als je voelt dat er iets op je kleding is geland dat er niet hoort, dan negeer je dit best en loop je door zonder te stoppen. Ga eventueel een grote, drukke winkel in of restaurant in.
15- Houdt je drankje in het oog
Laat je drinken in een kroeg of discotheek nooit onbeheerd achter. Zorg dat je medereizigers erop letten, of drink ’t eerst op voordat je naar de wc gaat. Neem voor de veiligheid ook geen eten of drinken aan van onbekenden. Er kan wat in gedaan worden. Een bekend middel dat in Colombia, Ecuador en Peru gebruikt wordt is Scopolomide. Dit middel maakt dat mensen willoos en vergeetachtig worden. Hierdoor kan het voorkomen dat je, zonder het te realiseren, je eigen bankrekening voor iemand anders leeg haald. Het ergste is misschien nog dat je de volgende dag niets meer herinnerd…
16- Gebruik geen drugs
In Nederland is het geen probleem om een joint te roken, maar in Ecuador is de wet hier niet zo duidelijk in. Officieel mag je tenminste niet in het openbaar marijuana roken. En als je gepakt word riskeer je een hoge boete. Daarnaast ken je de personen niet die de marijuana aan jouw verkopen. De verkopers die marijuana aan toeristen verkopen zijn helaas regelmatig ook verbonden aan andere, minder onschuldige criminere activiteiten. Dit kan zijn de verkoop van cocaine, maar soms ook erger. Ook is de drugs die in Ecuador (aan toeristen) verkocht wordt vaak niet zuiver en kunnen er andere zaken in gemixd zijn.
Let op: Vooral in de populaire badplaats Montanita wordt helaas veel van alle soorten drugs verkocht en gebruikt. Dit geldt zowel voor persoonlijk gebruik als ook om toeristen te drogeren en beroven, or erger. Pas dus extra op voor je veiligheid in Montanita!
17- Natuurgeweld in Ecuador
Er zijn velen actieve vulkanen in Ecuador. De Tungurahua tussen Baños en Riobamba is de meest actieve vulkaan met regelmatig kleine uitbarstingen van vooral as en rook. Maar ook uitbarstingen van de Cotopaxi vulkaan, de hoogste actieve vulkaan ter wereld, zorgden in 2016 voor problemen. Voor meer informatie over eventueel dreigende onveilige situaties kun je beter de website van het Ministery van Buitenlandse Zaken in de gaten houden.
De verhoogde vulkanische activiteiten zorgen ook voor een grotere kans op aardbevingen. Lichte schokken komen regelmatig voor, maar zware aardbevingen gelukkig niet zo vaak. Meer informative over wat je tijdens een aardbeving het beste kunt doen. Wat in Ecuador helaas wel regelmatig voorkomt zijn overstromingen en aardverschuivingen. Vooral tijdens het regenseizoen komen er in heel Ecuador regelmatig kleine, middelgrote en soms zelfs grote overstromingen en aardverschuivingen voor. Als als je door Ecuador reist is het daarom niet ongewoon dat je opeens niet verder kunt rijden omdat een deel van de weg bedolven is onder aarde en stenen. Vaak wordt dit probleem in een paar uur opgelost, soms duurt et de hele dag, of zelfs dagen. Wees voorbereid en reis altijd met extra water en snacks.